|

Eğitimsiz eğitmenler sakat bırakıyor

Uzmanlar, spor salonlarında spor yapanları uyarıyor: Kişiye özel fitness eğitmenlerine dikkat! Eğitimsiz eğitmenler nedeniyle öğrenciler sakatlanabiliyor. Amaç öğrenciden para koparmak olunca sağlık ikinci, hatta üçüncü plana atılıyor. Böyle devam ederse, insanlar sağlıklı yaşam adına geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına yakalanacak

.
00:00 - 12/03/2014 الأربعاء
Güncelleme: 12:42 - 12/03/2014 الأربعاء
Yeni Şafak
Eğitimsiz eğitmenler sakat bırakıyor
Eğitimsiz eğitmenler sakat bırakıyor

Zinde Türkiye Sağlıklı Yaşam ve Spor Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Fitness Danışmanı İlşad Özkan, Türkiye''de son bir yılda ciddi yükselişe geçen ''kişiye özel fitness eğitmenliği'' (personal training) konusunda vatandaşları uyardı. Özkan, ''Türkiye''de fitness''a artan talep, fiziki olanakları bir hayli geliştirse de nitelikli eleman hala yok denecek kadar az. Bugün eğitimsiz eğitmenler nedeniyle, öğrencinin kendisini sakatladığı olaylara şahit olmaya başladık'' diye konuştu.

İlşad Özkan, kişiye özel fitness eğitmenliğinin ABD''de son bir yılda en hızlı gelişen sektörler sırlamasına girdiğini, bunun Türkiye''de de kendini gösterdiğini söyledi. Fitness''taki bir başka önemli gelişmenin ise, ''online fitness eğitmenliği'' alanında yaşandığına dikkat çeken Özkan, ''Günümüzde insanlar hedeflerine ulaşmak için özel ilgiye ve acil reçetelere ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle online fitness eğitmenleri giderek daha fazla tercih ediliyor, zira daha hesaplı ve daha ulaşılabilir pozisyondalar. Salondaki eğitmene kafanıza takılan her soruyu her an soramıyorsunuz ama online eğitmeninize her an danışabiliyorsunuz''ifadelerini kullandı.

Bilinçsiz eğitmenlerle yapılan fitness sonucunda ''sağlıklı yaşam'' adına ciddi sağlık sorunları yaşandığına da dikkat çeken Özkan, ''Türkiye''de fitness''a artan talep, fiziki olanakları bir hayli geliştirse de nitelikli eleman hala yok denecek kadar az. Kişiye özel fitness eğitmenlerinin büyük bir kısmının mesleki yeterliği, bilgisi ve deneyimi yok. Bu eğitimsiz eğitmenler nedeniyle, öğrencinin kendisini sakatladığı olaylara şahit olmaya başladık. Amaç öğrenciden para koparmak olunca sağlık ikinci, hatta üçüncü plana atılıyor. Böyle devam ederse, insanlar sağlıklı yaşam adına geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına yakalanacak'' diye konuştu.

Online fitness eğitmeni seçecek kişilerin mutlaka dikkat etmesi gereken konular olduğunu söyleyen Özkan, şöyle devam etti:

''Eğitmenin bilimsel mesleki yeterliği var mı, farklı sağlık sorunlarına uygun program bilgisi mevcut mu? Yalnızca günü kurtaracak fitness eğitimini değil, hayat boyu spor bilinci verecek düzeyde mi? Hatta, tüm bunlarla birlikte, beslenme konusunda akademik yeterliliği var mı? Çünkü spor ve beslenme birbirinden bağımsız düşünülemez. Ve tabii ki referansları sağlam mı, tüm bu soruların cevaplarını araştırmadan kimseye bir eğitmenle çalışmasını önermem.''


٪d سنوات قبل