|

Ağrı'da oy sayımı sürüyor

İl Seçim Kurulu Başkanlığı'nın kararı üzerine Ağrı'da dün oy sayımına başlanan 196 sandıktan 18'inde sayım tamamlandı.

Aa
00:00 - 5/04/2014 Cumartesi
Güncelleme: 16:23 - 5/04/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Ağrı'da oy sayımı sürüyor
Ağrı'da oy sayımı sürüyor

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Erzurum Caddesi'ndeki Adalet Sarayı'nda oy sayımı devam ederken, siyasi partilerin temsilcileri de sayımı yakından takip ediyor.

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, AK Parti Ağrı Belediye Başkan adayı Hasan Arslan, Adalet Sarayı'na gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Çelebi, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu ve sayımın 16-18 kez yapıldığının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Sandıktan çıkacak karara herkesin saygı göstermesi gerektiğini belirten Çelebi, şöyle devam etti:

"AK Parti'nin itirazları oldu ve YSK'ya giden itirazlar sonucu sayımın yeniden yapılması için İl Seçim Kurulu'na alınan karar tebliğ edildi. Bunun üzerine dün oy sayım işlemi başladı. Dünden beri BDP'li olsun, AK Parti'li olsun, CHP'li olsun, MHP'li olsun bütün partilerin müşahitleri burada, bizler buradayız. BDP'li milletvekili arkadaşlarımız da burada. Biz kamuoyunun, Türkiye'nin şunu iyi bilmesini istiyoruz. Defalarca oy sayımı yapıldığı söyleniyor ama oylar ilk kez dün sayılmaya başlandı. Ağrı'da daha önce sayım yapılmamıştır. Bunu özellikle üstüne basa basa söylemek istiyoruz. Sandıkta, torbada ne çıktıysa herkesin buna rıza göstermesi lazım. Biz bunu kamuoyuna deklare ediyoruz. Ağrılı insanlarımız çok asaletli insanlardır. Ağrı'nın vermiş olduğu bir karar, netice vardır. Sandıktan ne çıkarsa çıksın, hepimizin başının tacıdır. Bu karara kimsenin itirazı olmaz."

Sağduyu çağrısı

Milletvekili Aksoy da kentte gerginlik olmaması için herkese görev düştüğünü dile getirdi.

Sayımların 15 veya 16 kez sayıldığı yönünde kamuoyunda oluşan algının yanlış olduğunu ifade eden Aksoy, şunları kaydetti:

"İnsanlarda, çok doğru olmamasına rağmen, oy sayımının 15-16 kez yapıldığı konusunda bir algı var. İtirazların sayısı fazla olduğu için böyle bir algı oluştu. İnsanların aklında, 'ne edip, edip BDP'nin elinden belediyeyi almak istiyorlar' şeklinde bir algı oluştu. Bunun değişmesi adil ve adaletli davranmaktan geçer. Biz insanları ikna ve teskin etmek için herhangi bir şiddet olayına maruz bırakmamak için elimizden geleni yapıyoruz. Demokrasinin kazanması için gereken yapılmalı. Gerginlik yaşanmaması için alınan güvenliğini görüyoruz. Şehrin durumu belli. Bakın buranın etrafına. Her vicdanlı adam bundan rahatsız oluyor ve Ağrı halkı da rahatsız. Gerginlik yaşanmaması için herkese sorumluluk düşüyor. Emniyetin ilgili görevlileri de sorumlu davranmalıdır. Devletin kendisidir asıl sorumlu davranması gereken. Yani AK Parti iktidarıdır. Bizler elimizden geleni yapıyoruz olayların çıkmaması için ama onların da duyarlı davranmasını istiyoruz."

AK Parti Belediye Başkan adayı Arslan ise demokrasinin gereğinin tahammül olduğunu hatırlatarak, herkesi sağduyulu olmaya davet etti.

Oylar 2. kez sayılıyor

31 Mart Pazartesi günü BDP Ağrı İl Başkanı Necmettin Efe, Ağrı Belediye Başkanlığı'nı 10 oy farkla adayları Sırrı Sakık'ın kazandığını bildirmiş, bu karara AK Parti Ağrı İl Başkanı Abbas Aydın itiraz etmişti. Merkez İlçe Seçim Kurulu'na yapılan itirazlar neticesinde bazı sandıklardaki oylar yeniden sayılmıştı.

AK Parti Ağrı Belediye Başkan adayı Hasan Arslan da Merkez İlçe Seçim Kurulu'na yaptıkları tüm oyların yeniden sayılmasına ilişkin itirazlarının oy çokluğuyla reddedildiğini bildirmişti. 4 Nisan Cuma günü AK Parti İlçe Başkanı Zeynel Yerlikaya'nın itirazını değerlendiren Ağrı İlSeçim Kurulu Başkanlığı, 196 sandıktaki oyların yeniden sayılmasına karar vermişti.

10 yıl önce