|

AK Parti il ve ilçe başkanları merak içinde

2014'ün Mart ayında yapılacak yerel seçim öncesi AK Parti'den il ve ilçe başkanlarının aday gösterilip gösterilmeyeceği merak konusun. Önceki seçimlerde il ve ilçe başkanlarını aday göstermeyen AK Parti'nin "tebliğ" niteliğindeki bu kararından vazgeçmeyeceği belirtiliyor.

YUNUS GÖKSU/ YENİSAFAK.COM.TR/ POLİTİKA
00:00 - 1/04/2013 Pazartesi
Güncelleme: 10:16 - 1/04/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
AK Parti il ve ilçe başkanları merak içinde
AK Parti il ve ilçe başkanları merak içinde

Yerel seçimlerin ilk seçimi aday belirleme aşaması, parti içinde ayrı bir heyecanın yaşanmasına sebep oluyor. 'Kimler aday adayı olacak?' ardından 'kim aday olacak?' soruları kıyasıya yarışın ilk mücadelesi. Aday belirlerken siyasi partiler çeşitli yöntemler izliyor.

AK Parti kurulduğu günden bu yana yerel ve genel seçimlerde il başkanlarının ve ilçe başkanlarının aday adaylığını kabul etmiyor. Son düzenlenen Milletvekili seçimlerinde bu uygulama 'son bir yıl içinde seçilen il ve ilçe başkanları' olarak düzenlenirken önümüzdeki yerel seçimlerde böyle bir uygulama olup olmayacağı merak konusu.

Taviz verilmeyecek

İl ve ilçe başkanlarının aday olmasını engelleyen hukuki hiçbir engel olmamasına rağmen AK Parti yönetimi bu kararı tavsiye kararı olarak tebliğ ediyor. AK Parti'ye yakın kaynaklar bu uygulamadan taviz verilmeden devam edileceğini öngörüyor.

AK Parti aday adaylarının başvurusu ardından belirlenen seçim takvimi doğrultusunda il ve ilçelerde mülakat ve temayül yoklamaları yapıyor sonrasında MYK'ya sunulan adaylar arasından aday belirleniyor.

3 dönem şartı yumuşatıldı

AK Parti tüzüğünde yer alan en fazla üç dönem seçilme şartı 30 Eylül'de yapılan büyük kongrede değişikliğe uğramış ve bir dönem ara verdikten sonra tekrar aday olabilmenin yolu açılmıştı.


11 yıl önce