|

AK Parti ilk büyükşehir adayını açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ak Parti' nin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan adayının mevcut başkan Mehmet Özhaseki olduğunu açıkladı.

Dha
00:00 - 24/11/2013 Pazar
Güncelleme: 15:09 - 24/11/2013 Pazar
Yeni Şafak
AK Parti ilk büyükşehir adayını açıkladı
AK Parti ilk büyükşehir adayını açıkladı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri'de katıldığı partisinin İl Danışma Kurulu Toplantısı'nda AK Parti'nin Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin yeniden adayları olduğunu duyurdu. Bakan Yıldız, merkez Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız'ın ise yeni dönemde kendi isteğiyle aday olmayacağını da söyledi.

"Kuzey Irak'la enerji ilişkileri gelişecek"

ENERJİ ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önümüzdeki günlerde Basra veya Bağdat ziyareti olacağını, bu sürecin iki ülke arasındaki enerji ilişkisini geliştireceğini söyledi. Bakan Yıldız, kayagazı ikinci kuyu çalışmasının başladığını belirtirken, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan adayının mevcut başkan Mehmet Özhaseki olduğuğunu açıkladı.Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Melikgazi Kültür Merkezi'nde yapılan partisinin İl Danışma Toplantısına katıldı. Bakan Yıldız, toplantı öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.

Kayagazı için kuyu çalışmaları başladı

Bakan Yıldız, Paris'te 38 Dünya ülkesinin bakan ve bakan yardımcısı gündemine 600 milyar dolarlık 'Kaya gazının' gelip gelmediği sorusunu, 'Bu haftanın başında Türkiye'nin 40 yıl boyunca ilk kez başkanlığını aldığı bir uluslar arası enerji ajansı toplantısı yapıldı. Hamdolsun başarılı geçti. Kayagazıyla alakalı dünya nasıl etkilendi. Tüketiciler üreteci mi oluyor? Üreticiler tüketici haline mi geliyor? Bütün bunların bir değerlendirmesi yapıldı. Şu görülüyor; ABD bu kayagazını bulmasıyla beraber enerji maliyetlerinin kendi ülkesi adına olumlu yönde etkiledi. Şuanda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin 3'de 1'i, Japonya'nın da neredeyse 6'da 1'i fiyatına bu gazı kullanıyor. Türkiye'nin özellikle Konacık'ta 4 bin metre Shell'le birlikte yapacağı bir kuyu var. Şuanda 2 bin 500 metrelere geldik. İkinci bir kuyu daha bulacağız. Trakya'da da tek başımıza bunu yapacağız, bunun teknolojisini, bir yandan transfer ediyoruz. Bir yandan da Türkiye'de varsa Edirne'de, Doğu Anadolu'da, Güney Doğu'da, bunların her birini değerlendirmeye çalışıyoruz. Tabi gerçekçi olmamız lazım. Türkiye bir petrol ya da doğalgaz ülkesi değil belki ama, ihtiyacımızın önemli kısmını karşılamak için çalışıyor ve gayret ediyoruz. Şimdiden net rakam söylemek mümkün olmayabilir. Bu kuyuların sayısını artırdıkça, sondajlarımızı artırdıkça rakamların daha da net ortaya çıkacağına inanıyorum' diye konuştu.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD Enerji Bakanı Moniz'le yaptığı görüşmelerin sorulması üzerine ise şöyle dedi: 'ABD Enerji Bakanı ile bir dizi görüşme yaptık. Özellikle K. Irak'ta Türkiye'nin özel hukuk hükümlerine tabi kamu şirketlerinin veya özel şirketlerin yaptığı sözleşmelerle alakalı kendisine soru sorulduğunda 'Tabi ki, böyle bir konuya destekliyoruz' dediler. Belki önümüzdeki süreçte Bağdat veya Basra ziyaretimiz olabilir. Orda, yetkili arkadaşlarla görüşme durumumuz olabilir. Bunların her birisini planlıyoruz. Yaptığımız işlerle, gerek Türkiye'nin ihtiyacının karşılanması gerekse Irak'ın normalleşmesi adına işler tesis etmeye çalışıyoruz. Ben inanıyorum ki, Iraklı kardeşlerimizle komşu ve dost Türkiye ile beraber yapacak çok işimiz var. Buradan hem Irak hem Türkiye kazançlı çıkacaktır. Irak'taki kardeşlerimizin adilane yararlanabilmesi için de tabi ki sözleşmelerimize dikkat etmeye çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki süreç, daha iyi bir Irak-Türkiye enerji ilişkisi olacaktır. Bunu hep beraber göreceğiz'

Bakan Yıldız, gazetecilerin İran ile 10 yıldır anlaşılamayan nükleer krizde 5+1 ülkeleri Cenevre toplandı. Anlaşma olursa, Türkiye'nin de ticari alanda hareketleneceği öngörülüyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz' sorusunu ise şöyle yanıtladı:

İran'la ilişkilerin iyi noktaya gitmesi önemli

'Yaklaşık 4-5 yıldan buyana özellikle İran nükleer faaliyetleriyle ilgili, sürdürülebilir davranışın enson gelinen nokta olduğunu söylemiştik. Ama bugün değil, o zamandan söylemiştik. Çünkü Türkiye, bu ülkelerin arasında komşu olan tek ülke. Yani zarar da görecekse, fayda da görecekse bundan enfazla Türkiye etkilenir. Biz dünyadaki barış adına gerginliğin azaltılması adına bu anlaşmanın önemli olduğuna inanıyoruz. Ben temenni ederim ki bir sonuca varılsın. Belki ilk anda istenilen sonuç elde edilmemiş gibi görülebilir. Olsun bu bir aşamadır. Dünyada gerginliklerle, savaşlarla, terörle bir yere gelemeyeceği netleşti. İran gerginliğini de özellikle yaptırımların iyi noktaya doğru gitmesi hem bölgeye, hem de Türkiye'ye katkı sağlayacaktır. O yüzden de sürdürülebilir davranışa geçeceğimize inanıyorum.'

Dershane çocuklarıyla sohbet

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Melikgazi Belediyesi'nce açılan hafta sonu dershaneye gelen ve belediye çocuk meclisi seçimlerine hazırlanan başkan adayları Öznur Yüceğöğ, Ömür Yücegöğ, Neziha Nur Barutçu ve Selahattin Yücel Şafak'la sohbet etti. Çocuklara kazanmaları halinde yapacakları hizmetleri soran Bakan 4 adaya da başarı diledi.

Özhaseki yeniden aday

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, partisinin il danışma toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin yeniden aday olduğunu duyurdu. Bakan Yıldız, Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız'ın ise yeni dönemde kendi isteğiyle aday olmayacağını söyledi.

10 yıl önce