|

AK Parti sahaya çıkıyor

AK Parti, önceki günkü MKYK'da yerel seçim takvimini belirledi. 80 kişilik çalışma ekibi, 5'er kişilik gruplar halinde 27 Ekim'de İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Diyarbakır dahil toplam 16 büyükşehirde temayül yoklaması yapacak.

Kazım Canlan
00:00 - 23/10/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:50 - 22/10/2013 Salı
Yeni Şafak
AK Parti sahaya çıkıyor
AK Parti sahaya çıkıyor

AK Parti, 30 Mart 2014 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimlerde göstereceği belediye başkan adaylarının belirlemek için harekete geçti. Partinin Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) görevli 16 genel başkan yardımcısı ve grupbaşkanvekili liderliğinde oluşturulan ekipler, öncelikli olarak bu haftasonu büyükşehirlere giderek temayül yoklamasını başlatacak. 5'er kişiden oluşan 16 ayrı ekip toplamda 80 kişilik çalışma grubunu oluşturuyor. Ekipler önümüzdeki pazar günü İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Diyarbakır dahil olmak üzere 16 büyükşehirde temayül yoklamaları yapacak. Yoklamalar bu şehirlerin ilçelerini de kapsayacak. Araştırmanın sonuçları ise kesinlikle açıklanmayacak.

5'ER KİŞİDEN OLUŞACAK

Başbakan Erdoğan başkanlığındaki son MYK toplantısında, belediye başkan adaylarının belirlenmesi için 81 ilde temayül yoklamasını yapacak çalışma grupları belirlendi. 81 il öncelikli olarak 16 farklı bölgeye ayrıldı. MYK üyesi genel başkan yardımcıları ve grupbaşkanvekillerinin 'başkan' olarak görev yapacağı gruplarda ayrıca 4 üyenin de bulunması kararlaştırıldı. Her grupta MYK üyesi 1 başkanın yanında kadın ve gençlik kollarından 2 isim, 1 adet milletvekili ve 1 de MKYK üyesi bulunacak. Öncelikli olarak 16 farklı grup bu pazar günü 16 büyükşehire giderek temayül yoklamasını yapacak. İllerdeki temayül yoklamalarında aday adaylarına oyları, il-ilçe başkanları ve yönetim, partinin belediye meclis üyeleri, il genel meclisi üyeleri, kadın ve gençlik kolları icra kurulu üyeleri verecek.

'ÖZEL EKİP'LE İSTİŞARE

16 MYK üyesi başkanın koordinesinde gerçekleşecek temayül yoklamalarının sonuçları kesinlikle açıklanmayacak. Sonuçlar doğrudan Ankara'ya, yani AK Parti Genel Merkezi'ne ulaştırılacak. AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla Başbakan Erdoğan, burada kendisinin özel görevlendirdiği 9 kişilik ekiple birlikte sonuçları değerlendirecek. Aday adaylarının il ve ilçelerinde aldığı oylar ilk defa burada masaya yatırılacak. Edinilen bilgilere göre, Başbakan'ın 9 kişilik özel ekibinde Mustafa Şentop, Mehmet Ali Şahin, Ekrem Erdem, Menderes Türel, Haluk İpek, Nurettin Canikli, Mustafa Ataş, Güldal Akşit ve Zafer Çubukçu bulunuyor. Belediye başkan adaylarıyla ilgili nihai kararı Erdoğan, bu 9 kişilik ekibiyle birlikte verecek. Erdoğan ihtiyaç duyarsa bu 9 kişilik kadroyu daha da genişletecek.

14 BÜYÜKŞEHİR KASIMDA

Aralarında Bursa, Diyarbakır, Kayseri de bulunan 16 kentte temayül yoklaması 27 Ekim Pazar günü temayül yoklaması yapılacak. Yeni büyükşehir olan Maraş, Tekirdağ, Denizli gibi 14 kentte ise yoklamalar 9 Kasım Cumartesi gerçekleştirilecek.

Sistem 'Daraltılmış Bölge'

AK Parti MYK'sında daraltılmış bölge sistemine geçiş benimsendi. MYK'nın dört saatlik toplantısında, seçim sistemi konusunda Başbakan Erdoğan'ın muhalefete önerdiği iki yeni modelin AK Parti'ye nasıl yansıyacağı da sunumla değerlendirildi. Edinilen bilgilere göre; 'barajın yüzde 5'e indirilerek daraltılmış bölge sistemine geçilmesi'ni içeren model, 12 Haziran 2011 seçimlerinde uygulanmış olsaydı, AK Parti'nin milletvekili sayısı 25-30 daha fazla olacak ve 350-360 aralığına yükselecekti. Bu modelde CHP'nin 5-10 aralığında sandalyesinin düşeceği, MHP'nin milletvekili sayısının da yarı yarıya azalacağı öngörüsünde bulunuldu. BDP'nin vekil sayısının ise 30-35 aralığında kalacağı değerlendirmesi yapıldı.

KAMPTA DÖRT BAŞLIK

Bu arada AK Parti'nin 1-2-3 Kasım günlerinde Kızılcahamam'da yapacağı kampın gündemi de MYK'da netleşti. Buna göre, genel başkan yardımcılarından Mehmet Ali Şahin 'Yeni Anayasa'da Uzlaşılan 60 Madde', Mustafa Şentop 'Seçim Süreci', Menderes Türel de 'Yerel Seçim Stratejileri' konu başlıklarıyla brifing verecek. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise kampta 'Demokratikleşme Paketi'ni anlatacak.

Listeler 1 Aralık'ta

Başbakan Erdoğan başkanlığındaki 9 kişilik ekibin değerlendireceği temayül yoklamalarında ciddi tezatlar ortaya çıkması halinde bu yoklamalar kentlere gönderilerek tekrarı istenecek. Erdoğan'ın son MYK'da ayrıca, belediye meclis üyelerinin de temayül yoklaması ile belirlenmesi yönünde talimat verdiği öğrenildi. Kamuoyu yoklamaları, performans karneleri, temayül yoklamaları, milletvekillerinin işaret edeceği isimler, komisyonlardan gelen raporlar doğrultusunda aday adayı havuzu oluşturulacak. 1 Aralık'tan itibaren de havuzdaki isimler tek tek değerlendirilecek ve listeler şekillenecek.

İşte grup liderleri

Temayül yoklamasını gerçekleştirecek MYK üyesi 16 başkanın isimleri şunlar:

- Genel Başkan Yardımcıları Haluk İpek (İstanbul grubu), Menderes Türel (Ankara grubu), Mustafa Şentop (İzmir grubu), Numan Kurtulmuş (Gaziantep grubu), Ekrem Erdem (Adana), Mehmet Ali Şahin, Edip Uğur, Süleyman Soylu

- Grup Başkanvekilleri Mihrimah Belma Satır, Ahmet Aydın, Mahir Ünal, Mustafa Elitaş, Nurettin Canikli

- Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mustafa Ataş

- Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit

- Gençlik Kolları Başkanı Zafer Çubukçu.


10 yıl önce