|

AK Parti'de başörtülü aday olacak mı?

AK Parti Seçim İşleri Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop, yerel ve milletvekili seçimlerinde başörtülü adaylarının olacağının altını çizdi.

İha
00:00 - 27/09/2013 Cuma
Güncelleme: 17:44 - 27/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
AK Parti'de başörtülü aday olacak mı?
AK Parti'de başörtülü aday olacak mı?

AK Parti Seçim İşleri Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, Bursa İl Başkanlığında basın toplantısı düzenledi. CHP'nin seçim stratejisini eleştiren Şentop, 'CHP seçim stratejisini bir Fransız şirketten alıyor. Bu şirket onlara, 'Evlere girerken ayaklarınıza poşet takın' diyor. Genel Başkan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, bir ziyaretinde yine de eve ayakkabı ile girmiş. Poşet takmayı unutmuş. Seçim takvimi başlamadığı için olabilir. CHP bir siyasi parti midir, bu soru da ciddi önem taşıyor. Ben Anayasa Komisyonu üyesiyim. Her gün tartışıyoruz. Biz karşımızda Atilla Kart ya da başkasını istemiyoruz, parti istiyoruz. Onlarda bir parti görüşü yok, herkes başka bir şey söylüyor. Son bir aydır da birbirleri ile kavga ediyorlar. Onları biz ayırıyoruz. Ağır hakaretler ediyorlar. Böyle şeyler olabilir ama parti olarak da görüş getirmelidirler' diye konuştu.

'MHP DARBELERİ VE TÜRKİYE'DE KURULAN ANAYASAL DÜZENİ SAVUNUYOR'

MHP'nin de genel olarak lokal bir ideolojiyi temsil ettiğini ifade eden Şentop, '27 Mayıs, 60 ve 80 Darbeleri ve Türkiye'de kurulan Anayasal düzeni savunuyorlar. Biz bunları bir darbe, bir ihanet olarak görüyoruz. Yeni anayasa yaparken de darbeci, vesayetçi anlayışı yok edecek bir tezle ortaya çıktık. Felsefesi ve paradigması ile yeni olacak bir anayasadır. Biz gerçekten de Türkiye'de İstiklal Harbi'nin temel felsefesine, Kuvayi Milliye ruhuna, Cumhuriyet'in kuruluş ruhuna sahip çıkıyoruz. Bizim Cumhuriyet'in kuruluş ruhuna dönmemiz gerekiyor' açıklamasını yaptı.

'BAŞÖRTÜLÜ ADAYIMIZ OLACAK'

Bir gazetecinin, 'Başörtülü adaylarınız olacak mı?' sorusuna da cevap veren Şentop, 'Daha önce de vardı, bu seçimde de olacak. Çok net olarak söyleyeyim. Daha erken ama 2015 milletvekili seçiminde de olacak' diye cevap verdi.

Bir gazetecinin Gezi ile başlayan çevreci tepkilerin aday profiline yansıyıp yansımayacağı yönündeki sorusuna ise Şentop, 'Gezi ile Türkiye'de bir prova yapıldı. Bunun birinci amacı Sayın Başbakanın hareket kabiliyetini ve elini zayıflatmaktı. Tabii ki kimse darbe beklemiyordu ama ekonomik olarak bir hareketlenme yaşanırsa AK Parti'nin elinin zayıflayacağı umuluyordu. Bir diğer amacı ise Türkiye'nin bölgedeki gücünü zayıflatmaktı. Gezi olayları Türkiye açısından lokal, kronik değil, belli bir amaca matuf olarak yapılan eylemlerdi. O yüzden arkası gelmedi. Herkes eylülde bekliyordu, eylülü bitiriyoruz, ekimde de olmayacak merak etmeyin. Eylemlerin ardından AK Parti'nin yüzde 1-2 gerilediğini gördük ama hemen ardından 20 gün sonra AK Parti'nin bu kaybettiği oyları geri alarak daha da yukarı çıktığı görülüyor. Yani, 'Top yere vurdu ve sıçradı daha yukarı çıktı' deniliyor. Biz bunu biliyoruz. Kararsız seçmen Türkiye'deki tablo netleştikçe AK Parti'ye yöneliyor' şeklinde cevapladı.

Anayasa uzlaşması olmaması halinde kendi önerilerini getireceklerini belirten Şentop, 'Olmadığı taktirde zaten bizim metnimiz var, bu metni bu yasama dönemi içinde Meclis'e getirebiliriz. Böyle bir düşüncemiz var. Anayasa ile çözüm süreci sadece zamansal olarak kesişiyor ve birbirleri ile çok alakaları yok" şeklinde konuştu.

11 yıl önce