|

AK Parti'de kadın ve gençlere öncelik

AK Parti'nin her il genel ve belediye meclisleri için aday göstereceği üyelerin en az 3'te birinin, kadın ve gençlerden oluşacağı bildirildi.

Aa
00:00 - 5/02/2014 Çarşamba
Güncelleme: 11:45 - 5/02/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
AK Parti'de kadın ve gençlere öncelik
AK Parti'de kadın ve gençlere öncelik

AK Parti'nin her il genel ve belediye meclisleri için aday göstereceği üyelerin en az 3'te birinin, kadın ve gençlerden oluşacağı bildirildi.

Parti genel merkezinden alınan bilgiye göre, yerel seçimler öncesinde 30 büyükşehir, 51 il, 919 ilçe ve 392 belde belediye başkan adayının belirlenmesinin ardından, belediye meclis üyesi adaylarıyla ilgili çalışmalara başlandı.

İl teşkilatlarından, belediye ve il genel meclisleri için gösterilecek aday adaylarıyla ilgili bir liste hazırlanmasını isteyen AK Parti, adaylarda öncelikli olarak dikkate alınacak kriterlerde, şehir plancısı, çevre mühendisi gibi meslek gruplarından kişilere öncelik tanınması ve adaylar belirlenirken bulundukları şehirlerin demografik yapılarının da dikkate alınması istendi.

Aday belirleme için 6 komisyon kuruldu

İl başkanlıkları tarafından hazırlanacak ve 10 Şubat'a kadar parti genel merkezine bildirilecek listeler, genel merkezde oluşturulacak komisyonlar tarafından incelenecek.

Toplam 6 komisyon tarafından yapılacak aday belirleme çalışması sonrasında, aday adayları arasından seçilecek isimler komuoyuna açıklanacak.

Başbakan Erdoğan'ın uyarısı dikkate alındı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce "yerel yönetimlerde kadın sayısının yeterli olmadığını" belirterek, önümüzdeki dönemde bu sayının artırılması için çalışma yapılması yönünde uyarıda bulunmuştu.

AK Parti, aday adaylarını belirleme sürecinde Erdoğan'ın bu uyarısını dikkate aldı. Buna göre, komisyonlar, her bir belediye ve il genel meclisi için gösterilecek adayların en az 3'te birini kadın ve gençlerin arasından seçecek.

18 bin 149 kişi arasından seçilecekler

Belediye ve il genel meclisi üyeliğine kadınların büyük ilgi gösterdiğini belirten yetkililer, bu dönem partilerinden belediye ve il genel meclisi üye aday adayı olmak için toplam 18 bin 149 kişinin başvuruda bulunduğunu ifade ederek, bu sayının bin 700'ünün kadınlardan oluştuğuna dikkati çekti.

İl genel ve belediye meclisi üyeliği adaylığına gençlerin de yoğun ilgi gösterdiği belirtilirken, yaşları 25-30 arasında değişen toplam bin 500 kişinin başvuru yaptığı bildirildi.

10 yıl önce