|

AK Parti'nin adaylarını açıklayacağı tarih

Yerel yönetimlerden sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, temayül yoklamalarının en önemli değerlendirme kriterlerinden biri olduğunu söylerken adayların açıklanacağı tarihi açıkladı. Türel, temayül yoklamalarından sonra Kasım sonuna kadar Türkiye'nin büyük bölümünde adayların bir kısmının açıklanacağı bilgisini verdi.

Cihan
00:00 - 9/11/2013 Cumartesi
Güncelleme: 16:34 - 9/11/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
AK Parti'nin adaylarını açıklayacağı tarih
AK Parti'nin adaylarını açıklayacağı tarih

Türel, "Tabii tek başına belirleyici bir kriter değil. Kamuoyu anketleri, yerel yönetim başkanlarının raporları, akademisyenlerin ve kanaat önderlerinin kanaatleri, milletvekillerimizin düşünceleri alınıyor. Kasım ayı sonuna kadar Türkiye'nin büyük bölümünde adayların bir kısmını açıklamış oluruz." dedi.

AK Parti Balıkesir teşkilatları, yerel seçimlerde partiyi temsil edecek adayların belirlenmesi için sandık başına gitti. Gala Yaşam ve Aktivite Merkezi'ndeki temayül yoklamasına katılan partililer, büyükşehir ve ilçe belediye başkanlığı için gönüllerinden geçen adayların ismini yazarak oy kullandı. Büyükşehir için bin 569, ilçeler içinse yaklaşık 2 bin 800 teşkilat mensubunun oy kullanması bekleniyor. Saat 09.00'da başlayan oylama, 15.00'e kadar devam etti. Balıkesir ve ilçelerindeki teşkilat mensupları, erken saatlerde salonu doldurdu. AK Parti bayraklarıyla süslenen salona, her ilçe için ayrı bir şeffaf sandık kuruldu. Ardından partililer merkez ve ilçeler için 20, büyükşehir için 6 sandıkta oy kullandı.

AK Parti Balıkesir İl Başkanı Mahmut Poyrazlı, temayül yoklamasının 30 Mart 2014'te yapılacak yerel seçimler için aday tespitiyle ilgili sürecin önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi: "Büyükşehir adayı için bin 569 teşkilat mensubu arkadaşımız oy kullanacak. Ayrıca 2 bin 800 civarında partilimiz de ilçelerden oy kullanacak. Bizim temayül yoklaması biraz farklı. Adayların içinden herhangi şekilde bir tercih, tamamıyla söz konusu değil. Oy verecek kişi, ister adayların içinden isterse hiç aday olmayan birini eğer belediye başkan adayı olarak görmek istiyorsa oy verebilecek. Yani bir işaretleme değil, isim olarak soruluyor."

'MUHALEFETİN ENGELLERİNE RAĞMEN YASAYI ÇIKARDIK'

Temayül yoklaması sebebiyle Balıkesir'e gelen Genel Başkan Yardımcısı Türel ise AK Parti'nin Türkiye'de demokrasinin güçlenmesini fevkalade önemseyen ve 11 senedir yaptığı reformlarla bu yönde çok önemli adımlar atan bir siyasi parti olduğunu söyledi. Parti içi demokrasiye de önem veren bir anlayışla yola devam ettiklerini belirten Türel, "Bugün bu parti içi demokrasiye önem vermemizin en önemli tezahürlerinden bir tanesi olan temayül yoklamasını Balıkesir'de gerçekleştiriyoruz. Üst kurulumuzda, Sayın Genel Başkanımız ve Başbakanımız'ın başkanlığında, 10 kişilik bir heyette değerlendirilerek en doğru, en uygun adayın bulunulmasına çalışılıyor." diye konuştu.

AK Parti'nin yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Balıkesir'in büyükşehir olduğuna işaret eden Münderes Türel, "Bizler Büyükşehir Yasası'nı özellikle çıkarmaya çalıştığımızda maalesef muhalefet tarafından çok ciddi şekilde engellendik. Zaman zaman fiili tacizlere dahi uğradık. Yeter ki bu kanun çıkmasın diye muhalefet, çok ciddi bir şekilde direndi. Yasayı iptal ettirmek için Anayasa Mahkemesi'ne gitti, müracaat etti. Başarılı olamadılar, artık yasa bugün yürürlükte şükürler olsun. Bugün AK Parti, Balıkesir'i büyükşehirlikle taçlandırmanın onuruyla burada bu temayül yoklamasını gerçekleştiriyor." dedi.

Türel, temayül yoklamalarından sonra kasım sonuna kadar Türkiye'nin büyük bölümünde adayların bir kısmının açıklanacağını bilgisini verdi. Antalya Büyükşehir belediye başkan adaylığı içinse, "Şu anda AK Parti'de çok önemli bir görevi ifa ediyorum. Bu görevimi lâyıkıyla yapmaya çalışıyorum ve bunun dışında başka konularla meşgul değilim. Adaylığımız, bizim kendi dışımızdaki unsurlara bağlı. Önce halkımızın tercih etmesi lazım. Biz bunları kamuoyu anketleriyle en iyi şekilde ölçüyoruz. O da yeterli değil, genel merkez, Sayın Başbakan ve üst kurulun da bir karar vermesi lazım. AK Parti'de hiçbir zaman mevki makam için siyaset yapmadım. Hizmet etmek için siyaset yapıyoruz. Dolayısıyla biz nerede hizmet edebilmeyi en iyi şekilde yakalarsak, onun gereğini her zaman yaparız." değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl önce
default-profile-img