|

Aynı zarftan çıkan oy ve muhtar pusulası geçersiz

Yüksek Seçim Kurulu, büyükşehir, ilçe belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği oy pusulalarının konulduğu mavi renkli zarfa, muhtar pusulasının da atılması halinde oyların geçersiz sayılacağına karar verdi.

Aa
00:00 - 4/04/2014 Cuma
Güncelleme: 12:18 - 4/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
Aynı zarftan çıkan oy ve muhtar pusulası geçersiz
Aynı zarftan çıkan oy ve muhtar pusulası geçersiz

İstanbul İl Seçim Kurulu, Kartal-1, Kartal-2, Büyükçekmece ve Silivri ilçelerinde, belediye seçimleri pusulalarının atılacağı mavi renkli zarftan muhtarlık oy pusulası da çıkan yerlerde oyları geçerli saydı.

İl Seçim Kurulunun kararına yapılan itirazlar üzerine konuyu görüşen YSK, bu oyların geçerli sayılmasına ilişkin il seçim kurulu kararını kaldırıldı.

Kurul'un kararında, bu durumun Seçimin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun ve Seçim Kanunu'nun 102/5 ve YSK'nın 138 numaralı genelgesinin 43-2/b maddelerine aykırı olduğu belirtildi.

Kanunun 102/5 fıkrası, bir zarfta birden fazla oy pusulası kullanılan seçimlerde, o zarfta kullanılması gereken oy pusulalarının dışında başka bir seçim türüne ait oy pusulası çıkmış olması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulalarının hiçbiri hesaba katılmayacağını öngörüyor.

YSK genelgesinin ilgili maddesi ise "Belediye seçimlerinde, her zarf açıldığında, sadece belediye başkanı ve belediye meclisi üyeliğine ve varsa büyükşehir belediye başkanlığına ait birleşik oy pusulaları çıkması gerektiğinden, bir zarfta birden fazla oy pusulası kullanılan seçimlerde, o zarfta kullanılması gereken oy pusulalarının dışında başka bir seçim türüne ait oy pusulası çıkmış olması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulalarının hiçbiri hesaba katılmaz" hükmünü içeriyor.

YSK'nın kararı, İl Seçim Kuruluna tebliğ edildi. Kurul'un kararı, bu yönde gelen itirazlarla ilgili emsal teşkil edecek.

10 yıl önce