|

Bu iki ilçede seçimler iptal

Sivas'ın Ulaş ve Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde seçimler yapılan itirazlar sonucunda iptal edildi.

İha
00:00 - 4/04/2014 Cuma
Güncelleme: 10:52 - 4/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
Bu iki ilçede seçimler iptal
Bu iki ilçede seçimler iptal

Sivas''ın Ulaş ilçesinde 30 Mart Pazar günü yapılan belediye başkanlığı seçimi, kazanan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Başkan Adayı Hüseyin Gülkanat''ın "seçilme yeterliliğine sahip olmadığı" gerekçesiyle iptal edildi.CHP'li Hüseyin Gülkanat 699 oy alarak en yakın rakibi AK Partili İsrafil Göçgün'ü 34 oyla geçmişti. Seçim sonrası AK Parti Ulaş İlçe Başkanlığı, Hüseyin Gülkanat'ın seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına müracaatta bulundu. Başvuruda gerekçe olarak CHP'li Gülkanat'ın 1998 yılında Sivas 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde "görevi kötüye kullanma" iddiasıyla açılan davadan 1 yıl hapis ve 1 yıl süreyle memuriyetten yoksun bırakılma cezası gösterildi. İlçe Seçim Kurulu, yapılan itirazı inceleyerek kabulüne karar verdi. Gülkanat'ın cezanın infazından sonra 'memnu hakların iadesine' ilişkin bir kararı aldırmadığı gerekçesiyle mazbata verilmemesi kararlaştırıldı. Oy çokluğuyla alınan kararda, AK Parti Üyesi Muhittin Kalkan ve CHP Üyesi Erhan Tekay karşı oy kullandı.

İlçedeki diğer partiler BBP ve MHP de bu şartlarda seçimlerin tekrarlanması istemiyle İlçe Seçim Kurulu'na başvurdu. Başvuruyu değerlendiren İlçe Seçim Kurulu, 1 Haziran 2014 tarihinde seçimin tekrarlanmasını kararlaştırdı. Bu karara karşı CHP'nin ve AK Parti'nin İl Seçim Kurulu'na başvuracağı belirtildi.Daha önce ilçede SHP'den 1994 yılında belediye başkanı seçilen ve 5 yıl bu görevi sürdüren Hüseyin Gülkanat ise, CHP İl Başkanlığı ile birlikte İlçe Seçim Kurulu'nun vermiş olduğu kararla ilgili olarak Sivas İl Seçim Kurulu Başkanlığına itirazda bulundu. Gülkanat'ın seçilme yeterliliğinin bulunduğu belirtildi.

YEŞİLYURT''TA SEÇİMLER İPTAL EDİLDİ

Tokat''ın Yeşilyurt ilçesindeki seçimler yapılan itiraz sonucu İl Seçim Kurulu tarafından iptal edildi.AK Parti Yeşilyurt Belediye Başkan Adayı Kazım Misafir''in 50 oy farkla seçimi almasının ardından MHP İlçe Başkanı Hüseyin Sezer, Artova İlçe Seçim Kurulu''nda oylara itiraz etmişti. Yapılan itiraz İlçe Seçim Kurulunca değerlendirilerek İl Seçim Kurulu''na gönderildi. Tokat Adliyesi''nde İl Seçim Kurulu''ndan seçimlerin iptal edildiği bilgisini alan MHP Yeşilyurt Belediye Başkan adayı Kübra Sever Taşkıran sevincini eşi ve partililerle paylaştı. Taşkıran, yaptıkları itiraz sonucu yeniden seçime gideceklerini belirterek ''Adalet hak yerini buldu. Böyle bir karar bekliyorduk. Bu seçimi dürüstlük alacak'' diye konuştu.

''SANDIK BAŞKANIN SEÇMENLE OY KULLANMASI SEÇİMLERİ İPTAL ETTİRDİ''

1007 nolu sandıkta sandık kurulu başkanın engelli olan seçmenlere yakınlarının yardımcı olmasına fırsat vermeyerek bizzat kendisinin o seçmenle birlikte oy verme kabinine girerek bu şekilde oy kullandığı gerekçesiyle seçimlere MHP''li aday tarafından itiraz edilmişti. İl Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan incelemede verilen karar ise şu şekilde:''Sandık kurulu başkanı tarafından ilgili kanun ve genelgeye aykırı olarak gerçekleştiren bu işlemlerin seçmenin hür iradesini etkileyebilecek nitelikte olduğu, kaç kişiye bu şekilde oy kullandırıldığının tespit edilemediği, belediye başkanlığı seçiminde 1. sırada yer alan AK Parti ile 2. sırada yer alan MHP arasındaki oy farkı dikkate alındığında bu usulsüzlüğün seçimin genel sonucunu etkileyebilecek nitelikte olduğu kabul edilmiş ve itiraz edenler tarafından Yeşilyurt İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı''nın ikararına karşı yapmış olduğu itirazların kısmen kabulüyle Yeşilyurt ilçesinde belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği seçimlerinin iptal edilerek Yüksek Seçim Kurulu''nun kararı dikkate alınarak bu seçimlerin 01 Haizran 2014 günü yapılmasına karar verilmiştir. Kararın tebliğ tarihinden itibaren 3 gün içerisinde YSK''na itiraz yolu açık olmak üzere karar verilmiştir''AK Parti Yeşilyurt Belediye Başkan Adayı Kazım bin 410 oy alırken, MHP Yeşilyurt Belediye Başkan Adayı Kübra Sever Taşkıran ise bin 360 oy almıştı. 50 oy farkla mevcut AK Parti''li Başkan Kazım Misafir 3. dönem için seçilmişti. İlçede seçimlere yapılan itiraz sonucu ise çıkan kavgada 12 kişi yaralanmıştı.

10 yıl önce
default-profile-img