|

CHP'de kadın aday patlaması!

Yerel seçimler yaklaşırken aday adayları da kendilerini göstermeye başladı. CHP'de ise kadın aday adayı patlaması yaşanıyor.

Aa
00:00 - 23/10/2013 Wednesday
Güncelleme: 16:06 - 23/10/2013 Wednesday
Yeni Şafak
CHP'de kadın aday patlaması!
CHP'de kadın aday patlaması!

Belediye başkan adaylarının netleşmesi için Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) seçim takvimini açıklaması beklenirken, CHP'de şu ana kadar belediye başkanlıkları için 130, belediye meclis üyelikleri için de 3 bin civarında kadın aday adayı başvuru yaptı.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, önceki dönemlere göre kadın aday adaylarında önemli bir artış yaşadıklarını söyledi.

Aday adaylığı sürecinin devam etmesi nedeniyle net rakamların henüz belirlenmediğini, ancak şu ana kadar büyükşehirler de dahil olmak üzere belediye başkanlıkları için 130, belediye meclis üyelikleri için de 3 bin civarında başvuru yapıldığını bildiren Dokuzcan, bu rakamların kendilerini fazlasıyla mutlu ettiğini belirtti.

Parti tüzüğünde yapılan değişiklikle yüzde 33 cinsiyet kotası uygulandığını hatırlatan Dokuzcan, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdikleri kadın kurultayında bunun uygulanabilirliği açısından da önemli kararlar aldıklarını anlattı.

Kendilerinin yüzde 33'den ziyade "eşit temsil" istediklerinin de altını çizen Dokuzcan, "Aday adaylarına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Kadınların gözüyle politika oluşturmak amacıyla bugüne kadar önemli çalışmalar yaptık, ciddi adımlar attık. Ocak ayı başı itibariyle de aslında kadın adaylarımızın yerel yönetimlerine dair bakış açılarını ve projelerini içeren bir havuz oluşturduk. Aday adaylarımızın ve adayların düşünceleri farklılık katacak bu seçime, bunu görüyoruz" diye konuştu.

Bolu'da Mısırlıoğlu, Aydın'da Çerçioğlu, Karaman'da Ünver

Bolu'da gerçekleştirilen temayül yoklamasında sandıktan Mehtap Özcan Mısırlıoğlu'nun çıktığını ve adaylığının netleştiğini ifade eden Dokuzcan, ayrıca Aydın'da mevcut belediye başkanı Özlem Çerçioğlu'nun, Karaman'da da Merih Ünver'in belediye başkanlığı için aday olacağını bildirdi.

Belirleme yöntemlerine göre daha fazla kadının aday gösterileceğine inandıklarını belirten Dokuzcan, önümüzdeki dönemde başta büyükşehir olmak üzere çok sayıda belediyede kadın başkanların görev alacağına inandıklarını söyledi.

Parti yöneticileriyle yaptıkları görüşmelerde "kadın büyükşehir belediye başkan adayı" talebini sık sık dile getirdiklerini aktaran Dokuzcan, şunları söyledi:

"Bu talebi her yerde dile getiriyoruz. Mutlaka olmalı. Çünkü bunun sadece CHP için değil, Türkiye coğrafyasında yaşayan kadınların talebi olduğunu biliyoruz. Gerçekten özgürlük ve adalet arayışı, kadınların mücadelesi ve onların gücüyle gerçekleşecek. Şuan ki Türkiye'nin siyasal iklimine en iyi cevap kadınlardan gelir. Dolayısıyla bunu görünür kılmak bizim birincil görevimiz ve hedefimiz aslında."

Büyükşehirlere 8 aday adayı

Aydın için adaylığı netleşen Çerçioğlu'nun yanı sıra CHP'de büyükşehir belediye başkanlığı için aday adaylığını açıklayan 7 kadın daha bulunuyor.

Ankara için Milletvekili Aylin Nazlıaka aday adayı olurken, İzmir'de Milletvekili Birgül Ayman Güler ile eski milletvekili Canan Arıtman aday adaylığını açıklamıştı. Adana'da Rukiye Çinkılıç, Antalya'da Figen Çalıkuşu, Muğla'da da Ayla Kara ile Yaşar Sevgi Seren aday adaylıklarını açıklayan diğer isimler.

İzmir'de 30, İstanbul'da 23 kadın aday adayı

CHP'de en fazla aday adaylığı başvurusu İzmir'de yaşandı. Büyükşehir için Arıtman ve Güler'in dışında ilçelerde aday adaylığı için başvuranların sayısı 30 oldu. Öğretmen, avukat, mali müşavir gibi meslek grupları bulunan aday adayları arasında bir de ev hanımı yer alıyor.

CHP'nin İstanbul ilçelerinde başvuru sayısı ise 23. Bu aday adayları arısında bir süre önce Merkez Yönetim Kurulundaki görevinden istifa eden Parti Meclisi üyesi Gülseren Onanç da bulunuyor. Onanç, Beyoğlu'ndan aday adaylığı başvurusu yaptı.

10 years ago