|

İşte oy kullanırken dikkat edilmesi gereken unsurlar

Türkiye genelinde yarın 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 310 sandıkta oy kullanacak.

Aa
00:00 - 29/03/2014 Cumartesi
Güncelleme: 12:56 - 29/03/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
İşte oy kullanırken dikkat edilmesi gereken unsurl
İşte oy kullanırken dikkat edilmesi gereken unsurl

Okuması yazması olmayan seçmen, sorduğu ve istediği takdirde kurul başkanı, birleşik oy pusulası üzerinde bulunan siyasi parti işaretlerinden hangisinin hangi partiye ait olduğunu veya bağımsız adaylara nasıl oy verileceğini anlatacak.

KİMLİKLER ŞART

Oy kullanmak isteyenlerin yanında seçmen bilgi kâğıdı ve kimlik kartının olması gerekecek. Seçmen bilgi kâğıdını kaybeden ya da unutanlar da seçmen listesinde adının olması durumunda oy kullanabilecek. Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, resmi daireler tarafından verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi, basın kartı gibi belgelerden birini başkana verecek.

MAVİ, TURUNCU VE MOR ZARFLAR

Seçmenler, önce il genel meclisi üyeliği, daha sonra belediye başkanlığı (büyükşehir dahil) ve belediye meclis üyeliği ardından da muhtarlık ve ihtiyar meclisi/ heyeti üyeliği seçimi için oy kullanacak. Seçmenlere belediye seçimleri için mavi, il genel meclisi üyelikleri için turuncu, mahalle ve köy seçimleri için mor renkli birleşik oy pusulası ve zarfları verilecek.

YAZILILAR GEÇERSİZ

Seçmene verilen zarfların üzerinde 2 mühür bulunacak. Bunlardan birisi İlçe Seçim Kurulu'nun diğeri ise Sandık Kurulu'nun mührünü ifade edecek. Bu mühürlerden birinin eksik olması, üzerinde seçmenin adı, imzası ya da herhangi bir yazı bulunan oy pusulaları geçersiz sayılacak. Sandık Kurulu'nun mührünü taşımayan, 'evet' mührü basılmamış veya birden fazla 'evet' mührünün olduğu oy pusulalarıyla zarfın içinde oy pusulası dışında başka bir kâğıt konulan oy pusulaları da geçersiz sayılacak. Seçmene, mahalle ve köy seçimlerinde sadece oy zarfı verilecek, mühür verilmeyecek.

3 ÜYELİ TESLİM

Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin görülmesine imkan bırakmayacak durumda olacak. Oy sayımına geçmeden önce masa üzerinde ıstampa mürekkebi ve ıstampanın bırakılmaması gerekecek. Oy pusulaları kurul üyelerinin göreceği şekilde sayılacak. Seçim çuvallarının İlçe Seçim Kurulu'na Sandık Kurulu Başkanı ve kurayla belirlenecek 2 üyeyle teslim edilmesi gerekecek.

Alkollü içki satışı yasak

Yüksek Seçim Kurulu'nun yasa çerçevesinde belirlediği seçim yasakları da geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Buna göre, siyasi parti ve adaylarının seçim propagandası, bugün saat 18.00'de sona erecek. Saat 18.00'den sonra ilan ve reklam malzemelerinin, siyasi partilerin genel merkez, il, ilçe ve belde binaları haricinde asılması, yapıştırılması

ve teşhiri de yasak.

Yarın uygulanacak diğer seçim yasakları da şöyle :

- Oy verme günü saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar alkollü içki satılması,

- İçkili yerlerde her çeşit alkollü içki verilmesi yasak olacak.

- Oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak.

- Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak.

- Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.

- Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak.

10 yıl önce