|

Oy kullanacak seçmen sayısı açıklandı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, yurt içi seçmen saysının 52 milyon 721 bin 589 olduğunu, bu sayının itirazların değerlendirilmesinin ardından az da olsa değişebileceğini bildirdi.

Aa
00:00 - 27/01/2014 Pazartesi
Güncelleme: 16:33 - 27/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Oy kullanacak seçmen sayısı açıklandı
Oy kullanacak seçmen sayısı açıklandı

Siyasi partilerin, 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimde kullanılacak birleşik oy pusulasındaki yerleri kurayla belirlendi.

Kura çekimi öncesi konuşan YSK Başkanı Güven, MHP Esenyurt ilçe seçim bürosuna düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybeden Cengiz Akyıldız'a başsağlığı diledi.

Demokrasinin halkın kendi kendini yönetmesi olduğunu belirten Güven, yönetim yetkisini kullanacak halk temsilcilerinin dürüst, serbest belirlenmesi, seçimlerin özgür ve çoğulcu ortamda yapılması gerektiğini bildirdi. Bu nedenle seçimle ilgili işleri yapma ve yaptırma görevinin YSK'ya verildiğini anımsatan Güven, seçim çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Seçim sonuçlarının YSK ile aynı anda tüm siyasi partilere aktarılacağını ifade eden Güven, sandık kurulunun da taranması suretiyle sisteme koyulacağını ve hangi sandıkta kaç oy kullanıldığının görüleceğini ifade etti. Sadi Güven, şunları kaydetti:

"Ülkemizde elektronik oy kullanma yoktur, seçimler siyasi partiler eliyle şeffaf yapılmaktadır. Siyasi partiler sandıklara sahip çıkmalıdır. Partili üyelerini eğitip göndermelidir. Bu nedenle ilk defa bu sene tahmini atamalı sandık seçmen listelerini siyasi partilere verdik ki sandıkta görevlendirecekleri üyelerini daha önce tespit edip onları eğitsinler.

Daha önce oy kullanamayan, koşullu salıvermeden dolayı dışarıda olanlar, hükmü kesinleşmesine rağmen infazına başlanamayanlar cezaevinde bulunmamalarına rağmen oy kullanamıyorlardı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa gereğince bu sene ilk defa onlara oy kullanma hakkını getirdik."

Net rakamlar olmamasına rağmen yurt içi seçmen saysının 52 milyon 721 bin 589 olduğunu, bu sayının itirazların değerlendirilmesinin ardından az da olsa değişebileceğini söyleyen Başkan Güven, sandık kurulu sayısının 194 bin 701, sandık sayısının da 400 bin civarında olacağını bildirdi.

Başkan Güven, tüm siyasi partilere başarılar dileyerek, seçimlerin sakin geçmesini diledi.

10 yıl önce