|

Oy kullanırken "mühür"e dikkat

Seçmenlerin 30 Mart yerel seçimlerinde oylarının geçerli sayılması için oy pusulasının üzerinde "evet" mühründen başka bir işaret, yazı veya imza bulunmaması gerekiyor.

Aa
00:00 - 26/03/2014 Çarşamba
Güncelleme: 12:40 - 26/03/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Oy kullanırken "mühür"e dikkat
Oy kullanırken "mühür"e dikkat

Vatandaşların yerel seçimlerde kullanacağı oyların geçersiz sayılmaması için bazı hususlara dikkat etmeleri önem taşıyor.

Bu kapsamda, sandık kurulunca verilen ve o seçim için düzenlenmiş biçim ve renkte olmayan, arkasında "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigramı ve sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları ile hiçbir yerine "evet" mührü basılmamış, siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına "evet" mührü basılmış oy pusulaları geçerli sayılmayacak.

Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları geçerli kabul edilmeyecek.

Bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, üzerinde "evet" mührü dışında veya "evet" mührü yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılan, üzerinde yer alan siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin şekilde karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olan oy pusulaları da geçersiz olacak.

Üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler veya sayılar yazılmış, şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları geçerli kabul edilmeyecek.

Zarfın içinde el ilanı, broşür ya da özel bir işaret, yazı, şekil taşıyan kağıt veya işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması halinde bu zarftan çıkan oy pusulaları hesaba katılmayacak.

Oyların geçerli sayılacağı haller

Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında oy pusulasının yırtılması, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması durumunda ise oylar geçerli sayılacak.

Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapılmadığının anlaşılması durumunda da oy geçerli kabul edilecek.

Birleşik oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle "evet" mührü ile oy pusulasının arkasına basılan "sandık kurulu mührü izi"nin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi halinde de pusula geçerli olacak.

Bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan evet mührünün sadece iki parti alanını ayıran çift çizgili bölgeye taşmış olması durumunda oy geçerli sayılacak.

Başka bir siyasi partinin veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla bir siyasi partinin alanına birden çok "evet" mührü basılması halinde de oy geçerli kabul edilecek.

Hamile, hasta ve engelliler bekletilemeyecek

Sandık seçmen listesine yazılı seçmenin kimliği, nüfus hüviyet cüzdanı veya kimlik tespiti amacıyla düzenlenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resmi belgelerle belirlenecek.

Oy vermeye gelen hamile, hasta ve engelliler bekletilmeyecek, yaşlılara öncelik tanınacak.

Seçmenler cep telefonu, fotoğraf veya film makinası gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine giremeyecek. Bu tür cihazlar kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilecek ve oy kullanma işleminden sonra geri alınabilecek.

Oyların sayımı ve dökümü açık olarak yapılacak. Oy verme yerinde hazır bulunanlar sayım ve dökümü takip edebilecek. Sayım ve döküm cetvelinde siyasi partilerin ve bağımsız adayların aldığı oylar orada bulunanlara başkan tarafından yüksek sesle ilan edilecek.

Kullanılmayan zarflar veya birleşik oy pusulaları bir paket halinde mühürlenecek ve üzerine sayısı yazılacak.

Bu arada, seçmenler www.ysk.gov.tr internet adresinden oy kullanacakları yeri, kimlik bilgilerini kullanarak öğrenebiliyor.

10 yıl önce