|

Seçim kanununda "Büyükşehir" düzenlemesi

Seçim çevresi ve şeklini düzenleyen kanunda 2012 yılında yeni düzenleme yapıldı. Son düzenleme büyükşehirlerin seçim çevresiyle ilgili.

YENİSAFAK.COM.TR / Seçim 2014
00:00 - 15/04/2013 Pazartesi
Güncelleme: 11:32 - 1/04/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Seçim kanununda "Büyükşehir" düzenlemesi
Seçim kanununda "Büyükşehir" düzenlemesi

Yerel seçimlerde Mahalli idareler organlarının seçimlerine ilişkin esas ve usulleri 2972 sayılı kanunla yönetiliyor. Kanunda İl genel meclisi üyelerinin, Belediye başkanı ve belediye meclisi üyelerinin, Köy ve mahalle muhtarları ile ihtiyar meclisi ve heyeti üyelerinin seçim sistemi, usul, dönem ve zamanlarına ait esaslarla seçim çevrelerine, aday olabilme ve seçilme ilkelerine ait hükümleri kapsıyor.

Seçimler yargı ve yönetim denetiminde

Kanuna göre seçim sistemi ve usulü, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre, yargı yönetim ve denetimi altında yapılır.

İl genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için yapılan seçimlerde, onda birlik baraj uygulamalı nispi temsil sistemi, belediye başkanlığı seçiminde ise çoğunluk sistemi uygulanıyor.

Seçim çevreleri de yine kanunla düzenlenirken, İl genel meclisi üyeleri seçimi için, Belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri seçimi için, her belde bir seçim çevresi.

Büyükşehirlerde seçim çevresi farklı tanımlanıyor

2012 yılında yapılan düzenlemeyle Büyükşehir belediye başkanının seçiminde seçim çevresi, belediye sınırlından oluşuyor.


11 yıl önce