|

Seçim süreci 1 Ocak'ta başlıyor

Yüksek Seçim Kurulu''nun (YSK) 30 Mart'ta yapılacak olan yerel seçim sürecine ilişkin kararı yayımlandı. Buna göre yerel seçim takvimi 2014'de başlayacak.

Reuters
00:00 - 5/12/2013 Perşembe
Güncelleme: 08:50 - 5/12/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Seçim süreci 1 Ocak'ta başlıyor
Seçim süreci 1 Ocak'ta başlıyor

Açık ve kapalı yerlerde propaganda 1 Ocak ile 29 Mart arasında yapılabilecek. Seçim büroları da bu tarihler arasında faaliyet gösterebilecek.

Siyasi partiler ve adayların yapacakları propagandalarda Türkçe kullanmaları esas tutuldu.

Oy verme gününden önceki on gün içinde; 20 Mart''tan başlayarak 29 Mart 2014 tarihine kadar yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum, gibi adlarla, bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtım yapılamayacak.

Bu sürenin dışında yapılacak kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler ve mini referandum gibi yayınlarda; tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uyulması zorunlu olacak.

Propaganda için kullanılan el ilânları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk Bayrağı ve dini ibarelerin bulundurulamayacak.

Belirtilen yasaklarla ilgili işlem yapma yetkisi 1 Ocak 2014 ile 27 Şubat 2014''e kadar mülki makamlara son 30 gün içinde ise ilçe seçim kurullarına ait olacak.

Propaganda serbestliği başlangıç tarihi olan 20 Mart 2014 ile oy verme gününe kadarki zaman içinde açılış ve temel atma dahil törenler düzenlenemeyecek, Başbakan ve bakanlarla, milletvekillerinin yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezilerinde makam otomobilleri ve resmî hizmete tahsis edilen vasıtalar kullanılamayacak.

Bu tarihler arasında Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir memurun katılamayacak.

10 yıl önce