|

Seçimde kendisine oy veremeyecek

Tokat'ta bir mahalleden muhtar adayı olan 4 çocuk annesi Cemile Genç, seçmen listelerinde ismi yer almadığı için 30 Mart'ta oy kullanamayacak olmanın üzüntüsünü yaşıyor.

Aa
00:00 - 15/02/2014 Cumartesi
Güncelleme: 12:32 - 15/02/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Seçimde kendisine oy veremeyecek
Seçimde kendisine oy veremeyecek

Muhtar adaylığıyla ilgili fotoğrafının yer aldığı afiş bastıran ve seçim çalışmalarını yürüten 54 yaşındaki Genç, 2009 yılında da Yeşilırmak Mahallesi'nde muhtar adayı olduğunu fakat seçimi kazanamadığını söyledi.

Aynı mahallede ve aynı evde 21 yıldır ikamet ettiğini anlatan Genç, evde birkaç gün önce temizlik yaparken kaburga kemiğinin kırıldığını ve bunun üzerine hastaneye gittiğini dile getirerek, "Hastanedeki memurun bana, 'Ortaören köyünden mi geliyorsunuz?' sorusu üzerine şok oldum. Memur bana, Tokat'ta ikametimin olmadığını söyledi. Eşim Ortaörenli ama ben Ortaören'e hiç gitmedim" diye konuştu.

Hastanede muayenesi tamamlandıktan sonra Tokat Nüfus Müdürlüğüne gittiğini belirten Genç, görevli memurun, kendisine 21 yıldır oturduğu evde son bir yıldır ikametgahının gözükmediğini söylediğini ifade etti. Görevli memurlardan, ikametgahında kendisinin yerine bir komşusunun isminin yazılı olduğunu öğrendiğini anlatan Genç, şunları söyledi:

"Müdürlükte yapılması gereken işlemleri yapıp oturduğum evin ikametgahını yine üstüme aldım. Daha sonra adliyeye, İl Seçim Kuruluna gittim. Orada da memurlar 'Biz şimdiye kadar böyle bir şey görmedik' dediler. Seçmen listelerine baktılar, Yüksek Seçim Kurulu'nun seçmen sorgulama sisteminde yapılan kontrolde, 'Böyle bir seçmen kaydı yoktur' diye yazı çıktı. Adliyeye gittiğimde seçmen olamayacağımı öğrendim ama muhtar adaylığım devam ediyor sonuna kadar çalışıp muhtar olacağım."

Seçmen listelerine itiraz süresi sona erdikten sonra bu durumdan haberdar olduğunu ve bu nedenle herhangi bir işlem yaptıramadığını ifade eden Genç, mahallesini çok sevdiğini ve muhtar olmayı hedeflediğini dile getirdi.

Adaylıktan vazgeçme niyetinde değilim

Tokat Kız Meslek Lisesi mezunu olduğunu belirten Genç, "Çevreci bir insanım. Mahallemizin adı Yeşilırmak ama mahallemiz yeşil değil. Mahallemizi daha yaşanır, güzel bir mahalle yapmak için elimden geleni yapacağım. Muhtar olabilirsem Halk Eğitim Merkezi ile özellikle kadınlara yönelik çalışmalar, projeler yapmayı planlıyorum" şeklinde konuştu.

Eşinin bir süre önce felç olduğunu ifade eden Genç, çocuklarının geleceğini de düşünerek aday olmaya karar verdiğini belirterek, "Ev hanımıyım, gelirim de yok. Maddi sıkıntılar da muhtar adayı olmamda çok etkili oldu" dedi.

Tokat'ta şimdiye kadar hiç kadın muhtar çıkmadığını dile getiren Cemile Genç, çevresindeki baskılara rağmen iki seçimdir muhtar adayı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Adaylıktan vazgeçme niyetinde değilim. Diğer adaylardan ve çevreden bu konuda farklı tepkiler aldım. Para teklif edenler oldu, çekilmemi isteyenler oldu. Muhtar olmamı istemedikleri için değişik sebepler ortaya sürüyorlar, 'Kadınsın, işleri nasıl yürüteceksin, gece bir şey olursa ne yapacaksın?' şeklinde konuşarak vazgeçirmek için uğraşıyorlar. Çevremdeki insanlar, kadından muhtar olamayacağını söylese de ben vazgeçmek istemiyorum. Muhtar adaylığıma devam etmek istiyorum, oy kullanamayacağım ama adaylığımdan da asla vazgeçmeyeceğim."

Tokat Muhtarlar Derneği Başkanı Gökrem

Tokat Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Gökrem ise Genç'in muhtar adaylığının devam ettiğini belirterek, "Cemile hanım seçimi kazandığı takdirde, bir vatandaş, İl Seçim Kurulu'na ikametgahla ilgili itiraz ettiği zaman konu mahkemeye intikal eder. Ondan sonrası hakimin kararına kalır. Cemile hanım, eğer ikametgah konusunda yaşadığı sorunu, seçimlerden 6 ay önce de aynı yerde oturduğunu Nüfus Müdürlüğünden ibraz ettirebilirse, belgeleriyle sunarsa sorun olmaz diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

10 yıl önce