|

Sosyal medyanın seçimlere etkisi olacak mı?

Uluslararası Sosyal Medya Derneği Genel Başkanı Said Ercan, seçime hazırlanan siyasetçilerin özellikle gençlere ulaşmak için sosyal medyanın bir parçası olduğunu belirterek, "Sosyal medya önümüzdeki seçimlerde önemli bir rol oynayacak. Özellikle küçük ve eğitim seviyesinin yüksek olduğu yerleşim alanlarında sosyal medyanın etkili olacağını düşünüyorum" dedi.

Aa
00:00 - 23/10/2013 Çarşamba
Güncelleme: 17:07 - 23/10/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Sosyal medyanın seçimlere etkisi olacak mı?
Sosyal medyanın seçimlere etkisi olacak mı?

USMED Genel Başkanı Said Ercan, yaptığı açıklamada, Türkiye'de siyasetçilerin sosyal medyaya bakış açısının, Gezi Parkı odaklı gelişmelerin ardından değiştiğini söyledi.

Gezi Parkı odaklı olaylardan sonra hem iktidar partisinin hem de muhalefet partilerinin sosyal medyayla çok yakından ilgilenmeye başladığını belirten Ercan, "Bu süreçte partilerin sosyal medya ekipleri kurduğu damedyada yer aldı. Artık sosyal medya bir siyaset meydanına dönüşmeye başladı. Sosyal medyada seçime yönelik oluşturulan hesapların sayısı da her geçen gün artıyor" diye konuştu.

İnsanların eskiden twitteri bir eğlence yeri gibi gördüklerini belirten Ercan, şöyle konuştu:

"Şimdilerde ise kendi fikir ve ideolojilerini paylaşmak için kullanacakları bir fikir meydanı gibi görmeye başladılar. Siyasetçiler, özellikle gençlere ulaşmak için sosyal medyanın bir parçası oluyorlar. Siyasetçiler bu işi ciddi bir şekilde kavradılar. Siyasi partiler mahalle teşkilatlarına kadar twitter hesapları açtılar. Artıksosyal medyayla alakası olmayan insanlar bile yeni hak arama merkezi olarak gördükleri bu mecrada yer alıyorlar."

"Rabia hareketi, bakış açısını değiştirdi"

Ercan, Rabia hareketinin Müslümanların sosyal medyada zirve yaptığı bir hamle olduğunu belirtti.

Milyonlarca twitter hesabında Rabia ile ilgili paylaşımlar yapılmasının, insanların sosyal medyaya olan bakışını da değiştirdiğine dikkat çeken Ercan, şöyle devam etti:

"Artık sosyal medyayla kamuoyu oluşturulabiliyor. Sosyal medyaya daha mesafeli olan insanlar, Mısır'da yaşananların kötü etkilerini ifade edebildiklerini görünce bu mecraya sıcak yaklaşmaya başladı. Muhalefet gezi olaylarıyla, iktidar da Rabia hareketiyle sosyal medyayla barıştı diyebiliriz. Sosyal medyanın hızla gelişmesi, dijital devlete geçişi de hızlandırdı. Devletin bütün kurumları ve bakanlıklar sosyal medyayı daha etkin kullanmaya başladılar."

"Seçimlerde önemli rol oynayacak"

Ercan, sosyal medyanın yaklaşan yerel seçimlerde sonucu belirleyici bir unsur olacağını savundu.

Özellikle gençlerin, oylarını, iletişime geçebildikleri ve ulaşabildikleri adaylardan yana kullanacağını düşündüğünü ifade eden Ercan, şunları kaydetti:

"Sosyal medya önümüzdeki seçimlerde önemli bir rol oynayacak. Özellikle küçük ve eğitim seviyesinin yüksek olduğu yerleşim alanlarında sosyal medyanın etkili olacağını düşünüyorum. Ben mahallemdesosyal medya aracılığıyla yer bildirimi yapıyorsam, muhtar adayı da bunu beğeniyor ya da twitterde beni takip ediyorsa ben onu tanımış olurum. İnsanlar sabah işe gidiyor, akşam dönüyor. Adaylar istediği kadar duvarlara fotoğraflarını assınlar, seçmenleriyle sosyal medya üzerinden iletişim kurmayı tercih edenler, bir adım önde olacaktır. Seçmenler, bu durumda oyunu, arkadaş olduğu ve özel mesajla ulaşabildiği adaya verecektir. Adaya sosyal medyadan ulaşabileceğinizi bilmek önemli. Gençler bürokrasiyi sevmiyorlar ve anında cevap almak istiyorlar."

10 yıl önce