|

14.46'da hayat durdu

Japonya 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşadığı en büyük ikinci acının yıldönümünde depremin kurbanlarını andı. Tsunaminin vurduğu kuzeydoğu kıyılarında el ele tutuşan binlerce insan, yüzlerini denize doğru dönerek kaybettikleri yakınları için dua etti.

00:00 - 12/03/2012 Pazartesi
Güncelleme: 03:11 - 12/03/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
14.46'da  hayat durdu
14.46'da hayat durdu
YÜZLERCE KİŞİ ÖLENLERİ ANDI

Japonya'da geçen yıl meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki depremin birinci yıldönümünde ülke çapında anma töreni yapıldı. Deprem ve depremin tetiklediği tsunaminin vurduğu kuzeydoğu kıyıları boyunca ve ülkenin diğer bölgelerinde, insanlar yerel saatle depremin olduğu 14.46'da saygı duruşuna bulundu. Sahil kasabası Rikuzentakata'da çalan siren eşliğinde bir Budist rahip büyük bir çanı çalarken, başkent Tokyo'daki Ulusal Tiyatro'da İmparator Akihito ile Başbakan Yoşihiko Noda, yüzlerce kişinin yer aldığı anma törenine katıldı.


JAPONYA ACIYA GÖMÜLDÜ

Japonya'da 11 Mart 2011'de meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve tsunamide cesetlerine ulaşılamayan 3 binden fazla kayıpla beraber 19 binden fazla insan hayatını kaybetmiş, Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali'nde meydana gelen hasar ve radyoaktif sızıntı başta Japonlar olmak üzere tüm dünyayı korkutmuştu. Evlerini terk eden yüz binlerce kişi geri dönmedi ve yeniden inşa edilen şehirler adeta sessizliğe terk edildi.


ATOM BOMBASI ATILMIŞ GİBİ

Bundan tam bir sene evvel deprem ve tsunaminin vurduğu Japonya, 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük felaketi yaşamıştı. Tsunami felaketinin ekonomik etkileri kadar psikolojik etkilerinin de büyük olduğu ifade ediliyor. Psikolojik nedenlerle geçen yıl 30 bin kişi de hayatına son vermişti


DÜNYADA NÜKLEER PROTESTO

Ülkede acı olayın birinci yılında Fukuşima Valiliği'ne bağlı Koriyama'da yaklaşık 16 bin kişinin katıldığı nükleer karşıtı bir gösteri yapılarak, Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali'ni yöneten TEPCO protesto edildi. Fukuşima'nın anısına Fransa, Güney Kore, Brezilya, Bulgaristan ve Tayvan'da da protestolar düzenlendi.



12 yıl önce