|

57. Alay'da buluştular

Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'nda yer alan 57'nci Alay Şehitliği'nde anma etkinliği gerçekleştirildi. Çanakkale Savaşı'nın Hüseyin Avni Bey komutasındaki kahraman birlik için bugün düzenlenecek vefa yürüyüşüne katılacak gençler ise hazır.

Aa
00:00 - 25/04/2014 Cuma
Güncelleme: 22:18 - 24/04/2014 Perşembe
Yeni Şafak
57. Alay'da buluştular
57. Alay'da buluştular

Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki 57'nci Alay Şehitliği'nde tören yapıldı. Cumhurbaşkanı Gül, Çanakkale Kara Savaşlarının 99. yılı nedeniyle Gelibolu Yarımadası'nda düzenlenen törene, 'video mesaj' gönderdi. Şehitlikteki tören, çelenk bırakılması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

AVUSTURALYALI BAKAN DA VAR

Şeref Defterinin, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş tarafından imzalanması, Çanakkale Müftüsü İbrahim Öcüt'ün dua ettirmesi ve şehit mezarlarına karanfiller bırakılmasıyla sona eren törene, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Michael Ronaldson, İngiltere Güvenlik Bakanı Andrew Murrison, Fransa 100'üncü Yıl Törenleri Başkanı General Elrick Irastorza ile Türkiye İzcilik Federasyonu izcileri katıldı.

ONLAR ASLA UNUTULMADI

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da, 'Çanakkale Savaşları bizim için bir zaferdir. Topraklarımızı koruduğumuz ve kazandığımız askeri başarı nedeniyle bir zaferdir. Savaştan sonra barışı sağlayabildiğimiz için zaferdir' dedi. Avustralya Gazi İşleri Bakanı Michael Ronaldson ise önümüzdeki yıl 100'üncüsü düzenlenecek 25 Nisan Anzak Günü için, 'Şunu unutmamalıyız ki: o gençler tepeyi tırmanırken kiminle karşılaşacaklarını bilmiyorlardı. Türk gençleri de tepeden çıkanları tanımıyorlardı. Bu savaş, nefretin doğurduğu bir savaş değil, şartların gerektirdiği bir savaştı. Onlar asla unutulmadı ve unutulmayacak' dedi. Törende, Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16 uçağıyla 'SOLOTÜRK' adlı gösteri uçuşu yapıldı.

Yürüyüş bugün başlıyor

Çanakkale Savaşı'nın Hüseyin Avni Bey komutasındaki kahraman birliği '57. Alay'ı anmak için bugün düzenlenecek vefa yürüyüşüne katılacak gençler, kamp merkezlerinde toplandı. Gençlik ve Spor Bakanlığı da Çanakkale'de düzenlenecek 57. Alay Yürüyüşü öncesinde hazırlıkların tamamlandığını duyurdu. Hüseyin Avni Bey komutasındaki 57. Alay, 25 Nisan 1915 sabahı İngiliz, Fransız ve Avustralya askerlerinden oluşan çıkarmayı durdurmak için harekete geçmişti. Alayın tamamına yakını bu çarpışmada şehit düştü.

10 yıl önce