|

Ağzıyla kitap yazdı

Bir yaşında geçirdiği çocuk felci sebebiyle 35 yıldır hastane odasında yatağa bağlı yaşam sürdüren Brezilyalı Eliana, ağzına yerleştirilen çubukla hayatını yazarak kitaplaştırdı.

00:00 - 15/04/2012 Pazar
Güncelleme: 02:48 - 15/04/2012 Pazar
Yeni Şafak
Ağzıyla kitap yazdı
Ağzıyla kitap yazdı

Eliana'nın hikâyesi, başrolünü Javier Bardem'in oynadığı ve ödüllü İspanyol yönetmen Alejandro Amenábar'ın gerçek bir hayat hikâyesinden uyarladığı 'İçimdeki Deniz' isimli filmini anımsatıyor. Yatalak halde yaşama isteğini kaybettiği için ötenazi isteyen filmdeki denizcinin aksine Eliana hayata sımsıkı sarılmış. Bu haldeyken ana dilinin yanında İngilizce ve İtalyanca öğrenen Eliana aynı zamanda usta bir ressam olmuş.


ÖMRÜNÜ DiŞLERiYLE ANLATTI

Ucuna kalem tutturulan bir çubuğu ancak dişlerinin arasına sıkıştırarak kullanabilen Eliana, yıllarca günlük tutmuş. Eliana, günlüğüne kaydettiği notlardan yola çıkarak yazdığı kitaba 'Yapay Akciğer - Brezilya'nın En Büyük Hastanesinde Bir Ömür' ismini vermiş. Kitabın yazarı, 10 Nisan'da raflardaki yerini alacak 250 sayfalık eserinde hastane odasında geçen ve nadiren çıkabildiği günlerde yaşadığı olayları kendi penceresinden anlatıyor.


Sıradışı olmak çok ağır

Eliana, 1970'li yıllarda Brezilya'da yaşanan çocuk felci salgınının kurbanlarından birisi olmuş. Babasının kollarında, kundağa sarılı halde ve neredeyse ölü vaziyette hastaneye getirilen Elaine, getirildiği hastaneden bir daha ayrılamamış. 1953'te kurulan hastanenin uzun yıllardır yaşayan iki felçli misafirinden biri olan Eliana, yaptığının 'diğerlerine bir örnek' olarak algılanmasından oldukça rahatsızlık duyuyor.

12 yıl önce