|

Akif hepimizin şairi

Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 75. yılı dolayısıyla İstiklal Marşı'nı kaleme aldığı Taceddin Dergahı'nda ve İstanbul'daki kabri başında anma töreni düzenlendi.

Aa
00:00 - 28/12/2011 среда
Güncelleme: 23:04 - 27/12/2011 вторник
Yeni Şafak
Akif hepimizin şairi
Akif hepimizin şairi

Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 75. yıl dönümü nedeniyle şairin İstiklal Marşı'nı kaleme aldığı Taceddin Dergahı'nda tören düzenlendi. İstanbul'da ise şair Edirnekapı'daki mezarı başında anıldı. Taceddin Dergahı'ndaki töreni bu yıl ilk kez Kültür Bakanlığı düzenledi. 32 yıldır Taceddin Dergahı'nda anma programını kendilerinin düzenlediğini söyleyen Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mehmet Akif Araştırma Merkezi Başkanı Mehmet Doğan ise bu duruma yaptığı konuşmada tepki gösterdi.

Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise konuşmasında Doğan'ın gösterdiği tepkiyi eleştirdi. Bu yılın, İstiklal Marşı'nın Meclis tarafından kabul edilişinin de 90. yıl dönümü olduğuna işaret eden Günay, Taceddin Dergahı'nın çevresinde uzun zamandan bu yana görülen bir eksikliği gidermek için çalışmaları tamamladıklarını söyledi. Bu hizmeti Altındağ Belediyesi'nin gerçekleştirdiğini dile getiren Günay, 'Akif'i unutturmamak için elbette burada 30 yıldan bu yana çalışma yapan arkadaşlarımın emeklerine çok teşekkür ediyorum. Ama 5 yıl kadar önce bu mekanın girilemez halde olduğunu, bu çevrenin bir tören yapılamaz halde olduğunu, çamur olduğunu biliyorsunuz' dedi.

AKİF HERKESİN ŞAİRİDİR

"Mehmet Akif de Mustafa Kemal Atatürk de hiç kimsenin, hiçbir zümrenin özel olarak tekelinde, inhisarında kalamaz" diyen Bakan Günay, "Akif bu milletin bütününündür. Mustafa Kemal Atatürk bu milletin bütününündür. Genç, yaşlı, kadın, erkek, Türkiye'nin her tarafından herkes Akif'i, Mustafa Kemal'i yüreğinde sonsuza kadar yaşatacaktır" diye konuştu.


O'nu örnek alan bir nesil yetişiyor

Mehmet Akif Ersoy vefatının 75. yılında kendi ismini taşıyan Kağıthane Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirilen etkinlikle anıldı. Mehmet Akif Ersoy'u anma toplantısına Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Kağıthane İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, Şükrü Bahçeci ve Muhammet Çayır'ın yanısıra mahalle muhtarları ile vatandaşlar katıldı. Törene katılan Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Mehmet Akif Ersoy'un her yönüyle tanınması gerektiğini belirterek, okulların Akif'i örnek alan bir neslin yetişmesine destek vermesi gerektiğini söyledi. Okul Müdürü Yener Sofuoğlu da, Mehmet Akif Ersoy'un adını taşıyan bir okulda okuyan öğrencilere Mehmet Akif'i hakkıyla tanıtmanın ve onun vatanseverliğini, istiklal aşkını genç nesillere aktarmanın okulları adına gurur verici olduğunu belirtti.


Kabri başında dua

İstiklal Marşı'nın yazarı milli şair Mehmet Akif Ersoy, mezarı başında da anıldı. Mehmet Akif Ersoy'un Edirnekapı Şehitliği'nde bulunan kabri başında düzenlenen törene, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız'ın yanı sıra çok sayıda öğrenci ve öğretmen katıldı. Ersoy'un mezarı başında dua eden vatandaşlar, "Çok önemli bir şairdi, aynı zamanda hayat adamıydı. Onun yaptıklarını örnek almalıyız" dedi.



12 лет назад