|

Anadolu'da Türk tarihi değişebilir

Denizli''nin Bozkurt ilçesine bağlı İnceler beldesinde bir kayada bulunan işaretlerin Göktürk Alfabesi ile yazıldığı iddia edildi. DOSEV Başkanı Ümit Şıracı, bunun bilinen tarihi değiştirebileceği belirtildi.

İha
00:00 - 12/10/2012 Cuma
Güncelleme: 20:09 - 12/10/2012 Cuma
Yeni Şafak
Anadolu'da Türk tarihi değişebilir
Anadolu'da Türk tarihi değişebilir

Denizli'de Doğa Sevenler Derneği (DOSEV) Başkanı Ümit Şıracı ve arkadaşları, Bozkurt ilçesine bağlı İnceler beldesinde düzenledikleri doğa gezisi sırasında, köylülerin kendilerine gösterdiği bir mağaradaki kayanın üzerinde ilginç ve çok eski işaretler gördü. DOSEV üyeleri, kayayı ve üzerindeki yazıların fotoğraflarını çekerek, tarih araştırmacısı Kürşad Baytok''a gönderdi. Yazıların Göktürk alfabesiyle yazıldığı ileri sürülürken, kayanın ve yazıların zarar görmemesi için bulunduğu yerin açıklanmamasına karar verildi.

DOSEV Başkan Ümit Şıracı, kayanın üzerindeki alfabenin 10. yüzyılda kullanımının bırakıldığını belirterek, ''DOSEV olarak yaptığımız doğa yürüyüşlerinden birinde Bozkurt İlçesi İnceler Beldesi yakınlarında, köylüler bize bir kayanın olduğunu söylediler ve bizi kayanın olduğu yere götürdüler. Kayanın üzerinde şekiller ve Türk damgaları olduğunu gördük ve fotoğraflarını çektik. Fotoğrafları bu konuda araştırma yapan arkadaşlara gönderdik'' dedi.

Geçen haftalarda kaya üzerindeki alfabenin bir panosunun okunduğunu ve üzerinde ''Üç üdüç altu'' yazdığını belirten Şıracı, ''Yani 'Üç at aldı' yazıyor. Orhun Abideleri alfabesinde kullanılan harfler kullanılmış. Bunun Türk tarihi için büyük bir keşif olabileceğini düşünüyoruz. Anadolu''da Türk tarihinin 1071 yılında başladığı ileri sürülüyor her zaman. Bu kayadaki bu yazılardan sonra ve diğer panodaki yazıların okunmasından sonra, kesinlikle 1071 tarihi belki de milattan önceye doğru gidecek. Yani yeniden Anadolu''da bir Türklük tarihi yazılma gereksinimi duyulacak. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk''ün ''Anadolu 7 bin yıldan beri Türk yurdudur'' sözünü doğrular mahiyette bir buluşa imza attığımıza inanıyoruz. Biz bu kayanın yerini, zarar görebileceği veya yok edilebileceği endişesi sebebiyle açıklamıyoruz. Denizli''deki yetkililerden bu kayanın korunması için gerekli çalışmayı başlatmasını istiyoruz'' dedi.

11 yıl önce