|

Arşivdeki Ermeni gerçeği bambaşka

Aa
00:00 - 26/12/2011 Pazartesi
Güncelleme: 22:09 - 25/12/2011 Pazar
Yeni Şafak
Arşivdeki Ermeni gerçeği bambaşka
Arşivdeki Ermeni gerçeği bambaşka

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, bünyesindeki Cumhuriyet döne-mine ait yaklaşık 130 milyon belge ve 497 bin defter Türk ve dünya tarihine ışık tutuyor. Osmanlı devletinin Ermenilerle ilgili planlı bir sevk ve iskan kararı aldığının görüldüğü Osmanlı arşivindeki belgelerde, devletin katliam veya imha kararı aldığı yönünde en ufak bir kayıt ya da ipucu yer almıyor.

KATLİAMLA İLGİLİ BELGE YOK

Osmanlı Devleti'nin çöküşünden sonra bağımsızlığını kazanan 30'dan fazla devletin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından bugüne kadar oluşan devletin siyasi, hukuki, idari, ekonomik, tarihi ve kültürel belgelerini toplayıp muhafaza ve tasnif ederek istifadeye sunan Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e yaklaşık 700 yıllık bir tarihi ve kültürel birikime ışık tutuyor. Osmanlı devletinin Ermenilerle ilgili planlı bir sevk ve iskan kararı aldığının görüldüğü Osmanlı arşivindeki belgelerde, devletin katliam veya imha kararı aldığı yönünde en ufak bir kayıt ya da ipucu yer almıyor. Aksine, arşiv belgelerine göre, sevk ve iskan kararındaki kurallara uymayan 1673 devlet görevlisi yargılandı, 12 kişi de bu kapsamda idam edildi.


518 BiN TÜRK'Ü PEKi KiM ÖLDÜRDÜ?

1914-1921 yılları arasında Ermeni çetelerinin saldırılarında 518 bin 105 Müslüman öldürüldü. Yine Rus ve Ermeni saldırılarında 1 milyon 604 bin Müslüman iç bölgelere göç etti. Bu göç esnasında 701 bin kişi de hayatını kaybetti. Bazı ülkelerce siyasi ve ideolojik yaklaşımla ele alınan Ermeni konusunun da tarihin asıl kaynaklarına dayanılarak objektif bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla konuyla ilgili belgeler tasnif edilerek, araştırmaya açıldı.



12 yıl önce