|

Aytmatov''a Rus ayıbı

Moskova Mahkemesi, mirasçıları arasında çıkan kavga sonucunda Cengiz Aytmatov'a sağlığında verilen evin Rusya yönetimine iade edilmesine karar verdi.

.
00:00 - 4/10/2013 Cuma
Güncelleme: 22:52 - 3/10/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Aytmatov''a Rus ayıbı
Aytmatov''a Rus ayıbı

Dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'a sağlığında Rusya tarafından verilen ev ölümünden sonra geri alındı. Aytmatov'un ölümünden sonra mirasçılarına kalan Moskova yakınlarındaki Peredelkino Kasabası'ndaki yazlık ev, mahkeme kararı ile yeniden devlete iade edildi.

MİRASLA İLGİLİ SORUN VARDI

Rusya Federal Mahkemesi tarafından yapılan açıklamada, Uluslararası Edebiyat Kurumu'nda kayıtlı olan Aytmatov'un evinde yazarın oğlu Sanjar Aytmatov'un yaşadığı öne sürüldü. Mirasın dağıtımında çıkan sorunlar nedeni ile mahkemeye taşınan tartışmalar sonunda yazarın sağlığında oturduğu evine böylece nokta kondu.

Diğer yandan, söz konusu tartışmalı evin yazarın hayatı ve eserlerini yansıtan bir müze olarak açılması gündeme alındı. Aytmatov'un, bazı eserlerini de bu evin bahçesinde kaleme aldığı öne sürülüyor. Kırgızistan'ın Talas Eyaletinde 1928 yılında dünyaya gelen Aytmatov 2008 yılında Almanya'da ölmüştü.


11 yıl önce