|

Babamın fikirleri iktidarlara tersti

Mehmet Kısakürek, fikir dünyasında mücadelesini veren babası Necip Fazıl'ın 'anlaşılmadan benimsenmek' ile 'tanınmadan dışlanmak' arasına sıkışan bir yalnızlık kesitinde bir ömür sürdüğünü dile getirdi.

Aa
00:00 - 26/05/2011 Perşembe
Güncelleme: 23:39 - 25/05/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Babamın fikirleri iktidarlara tersti
Babamın fikirleri iktidarlara tersti

Ne azap ne sitem bu yalnızlıktan/ Kime ne aşılmaz duvar bendedir/ Süslenmiş gemiler geçse açıktan/ Tanırım gittiği diyar bendedir dizelerinin sahibi, Türk Edebiyatı'nın usta kalemlerinden Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 28. yılında sevenleri tarafından özlem ve saygıyla anılıyor. Oğul Mehmet Kısakürek, babasını anlattı..

GÖZLERİN SIRRI ONU GÖTÜRDÜ

Fikir sahasına uzandığı ve kendi deyişiyle 'sosyal mücadele'ye atıldığı 1943'ten ölümüne kadar, 'anlaşılmadan benimsenmek' ile 'tanınmadan dışlanmak' arasına sıkışan bir yalnızlık kesitinde babasının yaşadığını söyleyen Mehmet Kısakürek, "Babam hayatı boyunca her iktidar döneminde suçlandı, sorgulandı, yargılandı, defalarca hapis yattı. 1960 ihtilali öncesinde hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararları toplamı 101 yıla ulaştı" dedi.

1934'de bir akşam, çalıştığı bankadan evine dönmek için bindiği 'Şirket-i Hayriye' vapurunda karşısına oturan ve gözlerini ondan ayırmayan, o güne kadar hiç görmediği, bir daha da görmeyeceği 'Hızır' tavırlı bir adam ona, Abdülhakim Arvasi Hazretleri'nin adresini verdi. Sıcak bir ilkbahar günü, yanına Abidin Dino'yu da alarak Eyüp sırtlarına çıkar. Belki 3, belki 5 saat süren o günkü temastan aldığı kelime-ler üstü bir tesirle çarpılıp kalır ve bir daha bırakmamacasına o 'Büyük Zat'ın eteklerine yapışır. 1936 yılında 'Ağaç' ve 1943-1978 yılları arasında Büyük Doğu dergilerini çıkardı. Bütün şiirlerini topladığı 'Çile' ile 1934'de yaşadığı büyük ruh buhranının sahne eseri ve Türk Tiyatrosu'ndaki ilk büyük dram örneği 'Bir Adam Yaratmak' başta olmak üzere, çok çeşitli türde 100'ün üzerinde eser verdi. 25 Mayıs 1983'de hayata veda ederek, doğduğu gün olan 26 Mayıs Perşembe günü, Eyüp sırtlarında toprağa verildi.'

Necip Fazıl'ın eserlerinin üzerindeki ilmi ve fikri çalışmalarda da dikkate değer bir yoğunluk gözlemlenmekte olduğunu ifade eden Mehmet Kısakürek, 'Gerek dergi özel sayıları ve fikri etütler, gerekse çeşitli üniversite çatıları altındaki tez çalışmaları kemiyet bakımından artış göstermektedir. Zamanın, Necip Fazıl fikriyatının lehine işlediği kanaatindeyiz' diye konuştu.



13 yıl önce