|

Bediüzzaman'ın köyünü tanıtımında yenilik

Bediüzzaman Said Nursi'nin doğduğu Hizan ilçesine bağlı Nurs köyünü tanıtacak profesyonel rehberler yetiştiriliyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı konuğu ağırlayan Nurs köyü, artık profesyonel rehberler eşliğinde kapılarını ziyaretçilerini açacak.

Aa
00:00 - 17/07/2014 Thursday
Güncelleme: 11:52 - 17/07/2014 Thursday
Yeni Şafak
Bediüzzaman'ın köyünü tanıtımında yenilik
Bediüzzaman'ın köyünü tanıtımında yenilik

Kaymakamlığın girişimiyle İlçe Halk Eğitim Merkezinde açılan kursta 5'i kadın 20 rehber adayına, "Bediüzzaman Said Nursi ve Bitlis'te yaşadığı süre içerisinde kaldığı mekanlar", "Said Nursi'nin Bitlis hatıraları", "Bölgenin tarihi ve coğrafi özellikleri" ile "diksiyon" ve "iletişim becerileri" eğitimi veriliyor.

Hizan Kaymakamı Sedat İnci, yaptığı açıklamada, özellikle Avrupa'da tarihi mekanlar ziyaret edildiğinde orada o tarihi mekanları ve özelliklerini hikayelendiren, anlatan profesyonel rehberlerin bulunduğunu söyledi.

Rehber eşliğinde gezilen tarihi ve turistik mekanların daha çok anlam kazandığını ifade eden İnci, şöyle konuştu:

"Nurs köyü gerçekten bölge için çok ama çok önemli bir inanç turizm merkezi olmaya aday. Yetersiz altyapısına rağmen 2013 yılında 80 bin insan Nurs köyünü ziyaret etmiş. Köy, ülkenin hemen hemen her şehrinden ve dünyanın farklı 12 ülkesinden insanları ağırlamış. Bu rakamlar bizim sadece kayıt altına alabildiğimiz ve tespit edebildiğimiz rakamlar. Gelen ziyaretçiler Said Nursi hazretlerinin doğduğu evi, anne babasının mezarını ve köyü ziyaret etmişler."

Köyün altyapı, sosyal donatılar ve hizmet sunumu noktasında çok ciddi eksiklerinin olduğunu kaydeden İnci, göreve başladığı günden bu yana, ilçeyi sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda kalkındırmak için Nurs köyüne yoğunlaştığını ifade etti.

"Barış süreciyle ziyaretçi sayısı artacak"

İnci, geçen yıl yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 80 bin kişinin ziyaret ettiği köyün, barış süreciyle 100 binden fazla insanı ağırlayacağına dikkati çekerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılama konusuna yoğunlaştık. Ne yazık ki köyde insanların ihtiyaçlarını karşılayabileceği sosyal donatılar yoktu. Ayrıca köyü nitelikli bir şekilde anlatabilecek, hikayeleştirebilecek uzmanlar da yoktu. Şimdiye kadar köylüler iyi niyetleriyle insanları karşılayarak gezdirmeye çalışmışlar. Ancak 80 bin insanın ziyaret ettiği ve barış süreciyle bu rakamın 100 binin çok üzerine çıkacağını beklediğimiz bir dönemde, tanıtım görevi tek başına köylülerin özverisiyle sürdürülemezdi. Gelen insanlara Nurs köyünü ve Bediüzzaman hazretlerinin Bitlis'te yaşadığı dönemlerde kaldığı mekanları, ilçenin tarihi ve diğer güzelliklerini anlatabilecek, tanıtabilecek, gezdirebilecek profesyonel rehberlere ihtiyaç vardı."

Kursa çok sayıda kişinin başvurduğunu ancak bu konuda hassas davranarak kursiyerleri mülakatla belirlediklerini kaydeden İnci, "Bitlis Eren Üniversitesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile profesyonel rehber yetiştirmek için çeşitli toplantılar yaptık. Bunun sonucunda bir müfredat oluştu. Eğitim verdiğimiz 20 kursiyeri Hizan, Nurs ve genel anlamda Bitlis'i tanıtabilecek profesyonel rehberler olarak yetiştireceğiz" ifadelerini kullandı.


10 years ago