|

Bir tıkla soluduğun havanın kalitesini öğren

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye'de ilk defa hayata geçirilen ve 81 ili kapsayan “Hava Kalitesini İzleme Ağı Projesi” ile, www.cevreorman.org veya “www.havaizleme.com” adreslerine girilerek, her ilindeki hava kalitesi öğrenilebilecek.

Anka
00:00 - 16/03/2007 Cuma
Güncelleme: 13:38 - 16/03/2007 Cuma
Yeni Şafak
Bir tıkla soluduğun havanın kalitesini öğren
Bir tıkla soluduğun havanın kalitesini öğren

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye'de ilk defa hayata geçirilen ve 81 ili kapsayan “Hava Kalitesini İzleme Ağı Projesi” ile, www.cevreorman.org veya “www.havaizleme.com” adreslerine girilerek, Türkiye'nin her ilindeki hava kalitesi an be an öğrenilebilecek.


VATANDAŞ DÜĞMEYE BASTIĞI ANDA KİRLİLİĞİ ÖĞRENECEK

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, “81 İlde Hava Kalitesi İzleme Ağı Açılış Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, dünyada eyalet bazında gerçekleştirilen bu uygulamanın ilk defa Türkiye'de il bazında ve her saat başı gerçekleştirileceğini belirterek, “Türkiye veriler konusunda hep eleştirilir, azdı, çoktu diye. Biz bu süte hiç su katmadık. Vatandaş düğmeye bastığı anda soluduğu havanın kirliliğini öğrenecek. Biz istesek de ölçümleri değiştiremeyiz” diye konuştu.


İHALEYE İTİRAZ EDİLMESEYDİ 2005 YILINDA BİTECEKTİ

Türkiye'de hava kirliliğinin kaynağını evlerdeki, endüstri tesislerindeki ısınmadan ve araçlardan kaynaklandığına dikkat çeken Pepe, “Bu proje, herkesin daha dikkatli olmasını gerektirecek” dedi. Pepe, projenin 2005 yılında bitirilmesinin planlandığını, ancak ihaleye yapılan itirazlar sonrasında projenin ertelendiğini söyledi.


BAZI OTOBÜSLERİN EGZOZLARI FABRİKA BACASINDAN BETER

Türkiye'de yılda 5-7 milyon ton petrole eşdeğer enerji israf edildiğini kaydeden Pepe, “Türkiye, parasını bacadan egzozdan atıyor. Bundan sonra fazla hava kirliliği görünen yerlere anında müdahale etmek için çalışıyoruz” dedi. Türkiye'de artık belli kalori değerlerinin üstüne çıkan kömürlerin poşetlenmeden satılmadığına dikkat çeken Pepe, “Egzoz ölçümleri ve emisyon ile çok ilgiliyiz. Büyükşehirlerdeki bazı otobüslerin egzozları fabrika bacalarından beter çalışıyor. Belediyelerin bunları takip etmesi lazım” diye konuştu.


“YAĞIŞLAR GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 16 AZALDI”

Pepe, 13 Mayıs 2006 tarihinde yürürlüğe giren Çevre Kanunu ile artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ifade ederek, “Artık sanayiciler, bacalarından istediği gibi emisyon yapamaz. Sadece İstanbul'da 13 Mayıs 2006'dan bugüne 15 trilyon lira çevre cezası kesildi” dedi. Küresel ısınmanın dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de gündemini işgal ettiğini hatırlatan Pepe, Türkiye'de yağışların geçen yıla göre ortalama yüzde 16 oranında azaldığını vurguladı. Pepe, “Yarın eyvah demektense, bugün tedbirimizi almak durumundayız. Yapmış olduğumuz çalışma da budur” dedi. Pepe, Türkiye'de en çok hava kirliliği yaşanan üç şehrin ise Denizli, Tekirdağ ve Erzurum olduğunu söyledi.



“HAVA KİRLİLİĞİ YARATANLARA ANINDA MÜDAHALE EDİLECEK”

Yerel yönetimlerin fazla kirlilik görülen yerlere anında müdahale edeceğini dile getiren Pepe, doğalgazın yanında jeotermal enerji kaynaklarının kullanımına da önem verdiklerinin altını çizdi. Pepe, sokak lambalarını güneş enerjisi ile çalıştırmak için çalışma yürüttüklerini hatırlatarak, “Kars ve Erzurum gibi en soğuk illerimizi güneş enerjisi ile ısıtabileceğimizi, Urfa, Antalya gibi en sıcak illerimizi yine güneş enerjisi ile soğutabileceğimizi biliyoruz. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.


“15 BİN ORMAN KÖYLÜSÜ GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANIYOR”

Pepe, bakanlık olarak jeotermal enerjinin ısıtmada kullanılmasını teşvik ettiklerinin altını çizerek, bu kapsamda orman köylerinde yaşayan 15 bin ailenin güneş enerjisi kullanmasını sağladıklarını kaydetti. Pepe, şunları söyledi:

“Artık orman köylerinde yaşayan 15 bin ailemiz ormandaki ağaçlara dokunmadan ısınabiliyor, sıcak suya kavuşabiliyor. Şimdi başka orman köyleri de güneş enerjisi kullanmak istiyor. Dünya Bankası'nın kredi imkanlarını da seferber ederek, yüzbinlerce orman köylüsüne ormandan tek ağaç kesmeden ısınma imkanı yaratacağız.”


'81 İLDE 94 İSTASYONDA SAAT BAŞI ÖLÇÜM YAPILIYOR'


Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Fevzi İşbilir de, “Hava Kalitesini İzleme Ağı Projesi” ile ilgili bilgi verdi. İşbilir, 81 ilde 94 istasyonda otomatik olarak ölçülen kükürt dioksit ve partikül madde oranlarının her saat başında İl Müdürlüklerinin bilgisayarına aktarıldığını, buradan da internet ortamına gönderildiğini söyledi.


'PROJENİN TOPLAM MALİYETİ 10 MİLYON EURO'

Mevcut istasyonlara 2007 yılı içinde İzmir'de 4 ve Ankara'da 8 olmak üzere 12 yeni istasyon daha ekleneceğini ifade eden İşbilir, istasyon sayısının 2014'e kadar Türkiye genelinde 209'a çıkarılmasının planlandığını kaydetti. İşbilir, projenin şu ana kadar 8 trilyon 770 milyar liraya mal olduğunu belirterek, proje tamamlanana kadar bu rakamın 10 milyon euroya ulaşmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.


17 yıl önce