|

Bu köyde sadece 6 kişi yaşıyor

Artvin'in Ardanuç ilçesine bağlı Çıralar köyünde yaşayan 6 kişilik Mercan ailesi, kış aylarını köyde yalnız geçiriyor.

Aa
00:00 - 25/02/2014 Salı
Güncelleme: 11:55 - 25/02/2014 Salı
Yeni Şafak
Bu köyde sadece 6 kişi yaşıyor
Bu köyde sadece 6 kişi yaşıyor

İlçe merkezinden 7 kilometre mesafede bulunan 1200 rakımlı Çıralar köyünde, yaz aylarında yaklaşık 30 kişiye ulaşan nüfus, kışın köy halkının çoğunluğunun ilçe merkezine dönmesiyle 6'ya düşüyor.

Hayvancılık yaparak ailesinin geçimini sağlayan Ferdi Mercan (27), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çıralar köyüne yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Tepedüzü köyünde doğduğunu, 2001 yılında Çıralar köyüne yerleştiğini söyledi.

Burada arazi kiraladığını ifade eden Mercan, "Yaklaşık 13 yıldır bu köyde yaşıyorum. Yılın en az 7 ayı hayvancılık yapıyorum. Son 4 yıldır ise tüm yıl boyunca burada eşim, 2 çocuğum, anne ve babamla yaşıyorum" dedi.

Yazın köy nüfusunun 30 kişiye ulaştığını ancak sonbahar gelince ve dağlara kar düşünce herkesin köyü terk ettiğini dile getiren Mercan, "Köyde sadece biz kalıyoruz. Köyümüz kışın sahipsiz kalmasın diye hem bekçilik yapıyorum hem de hayvancılık yaparak geçimimi sağlıyorum. Köyümüzü çok seviyoruz. Tarlaya sebze ve meyve ekiyoruz. Organik besleniyoruz. Şehirden hiçbir şey getirmiyoruz" diye konuştu.

"Köyde yalnız yaşamaktan korkmuyoruz"

Mercan, doğayla başbaşa yaşadıklarını, tüm gün boyunca koyunlarıyla ilgilenip bakımlarını yaptıklarını, süt sağıp peynir ürettiklerini anlatarak, "Günün nasıl geçtiğini anlamıyoruz, canımız hiç sıkılmıyor. Sadece komşu özlemi çekiyoruz. Sohbet edeceğimiz bir komşumuz olsa iyi olurdu. Köyün imamı vardı, onun da tayini çıktı. Köyü terk etmeye niyetimiz yok. Ölene kadar köyde yaşamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Köyde yalnız yaşamaktan korkmadıklarını da belirten Mercan, "Uzak da olsa etrafımızda köyler var. Köyde yaşayan insan korkmaz. Bazen geceleri yaban hayvanları evimizin ve ağılımızın yakınına kadar geliyor. Hayvanlarımıza ve ekili bahçelerimize zarar veriyor. Bağırınca korkup kaçıyorlar. Yalnız yaşamaya alıştık" dedi.

"Köyün muhtarı olarak ben de kışın ilçe merkezinde ikamet ediyorum"

Çıralar köyü muhtarı Ferhan Gümüş ise köylerinin sürekli göç verdiğini kaydederek, şunları söyledi:

"Yaklaşık 12 yıldır muhtarlık yapıyorum. Yaz mevsiminde köyümüzün nüfusu yaklaşık 30 kişiye ulaşıyor. Kış mevsiminde ise sadece bir hane yaşıyor. Bu aile de köyümüze en yakın olan çevre köyden gelerek yerleşti. Yani köyümüzde kışın, buraya kayıtlı hiç kimse yaşamıyor. Köyün nüfusu yaşlılardan oluştuğu için kış mevsiminde köyde ikamet etmek istemiyorlar, Ardanuç ilçe merkezine gidiyorlar. Baharla birlikte tekrar köye dönüyorlar. Bu durum yıllardır bu şekilde devam ediyor. Buna rağmen köyde hiç hırsızlık olayı yaşanmamıştır."

Geçen yıla kadar köylerinde din görevlisi bulunduğunu belirten Gümüş, "Geçen yıl sonbaharda imamımızın tayini çıktı. Muhtarlık ve köylüler olarak müftülükten din görevlisi talep etmedik. Çünkü kışın köyde sadece 1 hane yaşıyor. Yazla birlikte nüfus artışı olursa tekrar din görevlisi talep edeceğiz. Köyün muhtarı olarak ben de kışın ilçe merkezinde ikamet ediyorum. Çocuklarım okula gidiyor. Zaman zaman köyümü ziyaret ediyorum. Yazın ben de burada yaşıyorum."

10 yıl önce