|

Cami restorasyonunda, tarihi cam örnekleri bulundu

İstanbul'daki Orta Bizans dönemine ait en önemli yapılardan biri olan Molla Zeyrek Camisi'nde (eski Pantokrator Manastır Kilisesi) başlatılan restorasyon ve kazı çalışmalarında, değişik dönemlere ait çok miktarda cam buluntuları gün ışığına çıktı.

Aa
00:00 - 6/09/2013 Cuma
Güncelleme: 16:17 - 6/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
Cami restorasyonunda, tarihi cam örnekleri bulundu
Cami restorasyonunda, tarihi cam örnekleri bulundu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmalara başlanan ve bir dönem verilen aranın ardından tekrar restorasyonuna devam edilen Fatih'teki Molla Zeyrek Camisi'nde farklı tarihi dönemlere ait cam kalıntıları ortaya çıktı.

Tarihi camide gün ışığına çıkartılan camların bilimsel değerlendirmesini yapan Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Üzlifat Canav Özgümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Molla Zeyrek Camisi'nin (eski Pantokrator Manastır Kilisesi) İstanbul'daki Orta Bizans dönemine ait en önemli yapılardan biri olduğunu belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1997 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının, bir ara kesintiye uğramasına rağmen halen devam ettiğini vurgulayan Özgümüş, yapının tarihinin 2. İoannes Komnenos ve eşi İrini'ye kadar uzandığını, kompleksin, manastır, kilise, imparatorluk gömütü, hastane, eczane ve düşkünler evi gibi çeşitli yapılardan oluştuğunu kaydetti.

Günümüzdeki yapının güneyindeki Pantokrator Kilisesi, ortadaki imparatorluk gömütü, kuzeydeki Meryem Ana'ya adanmış kiliseden ibaret olduğunu ifade eden Özgümüş, "Manastır, 4. Haçlı Seferi sonrasında, 1204-1261 yılları arasında Latin yöneticilerinin ikametgahı olarak kullanılmış, İstanbul'un fethinden sonra da medreseye çevrilmiştir. Kilise de medresenin ilk müderrisinin adını alarak camiye dönüştürülmüştür" diye konuştu.

11 yıl önce