|

Cennetin Kapıları Paris'te açılacak

Mimarların Kur'an'daki cennet tasvirinden yola çıkarak inşa ettikleri Divriği Ulu Camisi ve Şifahanesinin Cennet Kapıları fotoğrafları sergisi Paris'te açılacak.

Aa
00:00 - 3/01/2010 Pazar
Güncelleme: 00:18 - 3/01/2010 Pazar
Yeni Şafak
Cennetin Kapıları Paris'te açılacak
Cennetin Kapıları Paris'te açılacak

UNESCO'nun Dünya Mimari Anıtları Listesi'ndeki tek Türk anıtı olan Divriği Ulu Camisi ve Şifahanesinin fotoğraflarından oluşan 'Cennetin Kapıları' adlı sergi mart ayında Paris'e taşınacak. Serginin küratörü ve tasarımcısı, çocukluğu eserin çevresinde geçen Divriğili yüksek mimar Hasan Basri Hamulu, dünyanın en önemli mimari yapıtları arasında kabul edilen Divriği Külliyesinin yok olma tehlikesine karşı bir kamusal duyarlılık oluşturmak amacıyla düzenlenen 'Cennetin Kapıları' adlı anıtsal fotoğraf sergisinin ilk kez geçen yıl İstanbul Teknik Üniversitesi'nde açıldığını belirtti. Serginin fotoğraflarını mimar Cemal Emden'in çektiğini ve danışmanlığını Prof. Dr. Doğan Kuban'ın yaptığını anlatan Hamulu, 'Son 50 yıldır restorasyonzedeye dönen cami ve şifahane, fotoğraflarla sesini duyurmaya devam ediyor' dedi.

BU KAPILARIN EŞİ BULUNMUYOR

Divriği Ulu Cami ve şifahanesinin dünya Ortaçağ sanatının önemli yapıtlarından birisi olduğunu anlatan Hamulu, eserin ne Türk, ne İslam sanatında, ne de başka dönem ve ülkelerin mimarilerinde eşi bulunmayanbir yontu sanatı başyapıtı olduğunu söyledi.



14 yıl önce