|

'Divit kalem' minareli cami ibadete açıldı

Atatürk Üniversitesi kampüsünde yer alan ve "divit kalem" şeklindeki minaresiyle dikkat çeken cami, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in katıldığı törenle ibadete açıldı.

Aa
00:00 - 19/04/2014 Cumartesi
Güncelleme: 15:00 - 19/04/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
'Divit kalem' minareli cami ibadete açıldı
'Divit kalem' minareli cami ibadete açıldı

Üniversitesi yerleşkesine hayırseverler tarafından yaptırılan caminin açılış töreninde, Mehmet Zahid Kotku Camii müezzini Veyis Aksakal'ın Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Prof. Dr. Muammer Erdoğan, cami hakkında bilgi verdi.

Törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, insanın en büyük görevlerinden bir tanesinin yeryüzünü imar etmek olduğunu söyledi.

Görmez, insanın kendini imar etmeden yeryüzünü imar edemeyeceğini belirterek, "İnsanın kalbini imar etmeden, kalbini imanla imar etmeden, davranışlarını ahlakla imar etmeden yeryüzünü imar etmesi mümkün değildir. Kendisini imar etmesi için de amelleri imar etmesi lazım müminlerin" dedi.

İnsanın kendisini imar etmesi için camileri, mescitleri imar etmesi gerektiğini dile getiren Görmez, "Biz camileri mamur ettikçe onlar da bizim gönül dünyamızı imar ederler. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak özellikle üniversitelerimizin kampüslerinde camilerin, mabetlerin yapılmasına öncülük yapmaya çalışıyoruz. Şahsen bu konuyla kendim ilgileniyorum" diye konuştu.

"Mabet ile üniversite tarih boyunca beraber olmuştur"

Görmez, kampüslere yapılan camileri çok önemli bulduğunu ve çok gecikmiş bir proje olarak değerlendirdiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Çünkü mabet ile üniversite tarih boyunca beraber olmuştur. Zaman zaman ayrıldığı olmuştur hatta insanlık tarihini incelediğimizde üniversiteler mabetlerden çıkmıştır. Mabet ile üniversite birbirinden ayrılmaz. Mabet ile üniversitenin birbirinden ayrılması demek akıl ve kalbin birbirinden ayrılması demektir. Mabet ile üniversitenin birbirinden ayrılması demek din ile bilimin, kevni ayetler ile ilahi ayetlerin enfüsi ayetlerin birbirinden ayrılması demek. Mabet ile üniversitenin birbirinden ayrılması demek insanoğlunun parçalanması demektir."

Daha sonra caminin açılış kurdelesi Bakan Ala, Diyanet İşleri Başkanı Görmez, AK Parti Erzurum milletvekilleri Recep Akdağ ve Adnan Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve Emniyet Müdürü Kamil Karabörk tarafından kesildi.

Camiyi gezerek bilgi alan Ala ve Görmez ile beraberindekiler, öğle namazını burada kıldı.

Bakan Ala ve Görmez daha sonra Rektör Koçak'ı makamında ziyaret ederek, bir süre görüştü. Görmez, ziyaretin anısına Rektör Koçak'a "Hadislerle İslam" ansiklopedisi ve Divan serisini hediye etti. Koçak da Ala ve Görmez'e üniversitenin Halıcılık Dokuma Merkezi'nde dokunmuş halı ve çanta takdim etti.

Caminin özellikleri

TEKNOKENT yolu güzergahında inşa edilen caminin yapımı yaklaşık 2,5 yılda tamamlandı. Camide engelliler için hem abdest alma hem de namaz kılmak için özel bölümler oluşturuldu. Osmanlı ve Selçuklu motifleriyle süslenen cami, 4 bin 300 kişi kapasiteli. Tuvalet ve abdest alma yerlerinde sıcak su bulunan camide, minber ve vaaz kürsüsünün görüntüsünün canlı olarak perdeye aktarılması sayesinde, arka ve köşede oturan cemaat de imamı görebiliyor.


10 yıl önce