|

En güvenilir bal

Narenciye balı etkinlikleri için Adana'ya gelen Bal Tanıtım Derneği Başkanı Hasan Özkan, donarak kristalize olan balların katkısız olduğunu ve güvenle tüketilebileceğini söyledi.

Dha
00:00 - 20/04/2014 Pazar
Güncelleme: 10:43 - 20/04/2014 Pazar
Yeni Şafak
En güvenilir bal
En güvenilir bal

Güvenli bal konusunda verilen bir bilginin her zaman geçerli olmayabileceğine dikkat çeken Hasan Özkan, "Türkiye'de 'donan bal iyidir' diye bir kanı var. Arıların ürettiği balların yüzde 98'i donuyor, kristalize oluyor. Çok az bir bal cinsi donmuyor. 'Donan bal iyidir' yerine 'katkısızdır' diye değerlendirmek daha doğru olur" dedi.

Yaylalardaki arıların ürettiği bal ile Adana gibi düşük rakımlı yerlerde üretilen balın da donabildiğine vurgu yapan Özkan, "Yayla balı, ova balına göre çok daha kaliteliyken, ikisi de donduğu için aynı kategoriye girmiş oluyor. Orta kalitede bir bal da, yüksek kalitede bir bal da donabilir. Yani, 'balın donması iyidir' derken, bu sahte yapılan ballara karşı söyleniyor" diye konuştu.

'TÜKETİCİ AYIRT EDEMEZ'

Tüketicilerin, arıyla ve balla ilgisi olmayan şuruplar ile üretilen ürünleri basit yöntemlerle ayırt edemeyeceğini kaydeden Hasan Özkan, şu bilgileri verdi:

"Tüketicinin aklını karıştırmak yerine, 'donan balda katkı yoktur' mesajı verilmeli. Balın kalitesi, arının beslendiği çiçekler, gezdiği alan ve bulunduğu konuma göre değiştiği için, 'donan bal iyidir' demek yerine 'donan bal katkısızdır ve güvenilir' demek gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte piyasada satılan arı ürünlerinin denetimi konusunda ortak çalışma yapıyoruz. Devletin yanlış yapanlara karşı tedbir alması için uğraşıyoruz. Tüketicinin de denetim altındaki Türk Gıda Kodeksi'ne uygun ürünleri tercih etmeleri gerekiyor. Bal diye satılan şuruptan, açıkta satılan ürünlerden korkun."

10 yıl önce