|

Festivalde ödül gişede hüsran

Türkiye''nin ödüllü yönetmenlerinin filmleri, gişede hüsrana uğruyor. Fatih Akın, Ferzan Özpetek ve Nuri Bilge Ceylan''ın filmleri, Türk sinema seyircisinden ilgi görmüyor.

.
00:00 - 23/07/2014 Wednesday
Güncelleme: 22:45 - 22/07/2014 Tuesday
Yeni Şafak
Festivalde ödül gişede hüsran
Festivalde ödül gişede hüsran

Yurt dışında aldıkları ödüllerle kendilerinden söz ettiren Fatih Akın, Ferzan Özpetek ve Nuri Bilge Ceylan, Türkiye''de gelirlerinin ve filmlerini izleyen seyircilerin azlığı ile dikkati çekiyor. Box Office Mojo ve Box Office Türkiye''den alınan verilere göre, yurt dışında büyük üne sahip ve Türkiye''de en çok filmi izlenen yönetmen Nuri Bilge Ceylan.

İTALYA''DA HASILAT TAM 12 KAT FAZLA

Ceylan''ın beyazperde macerası, toplam 259 bin lira hasılat ve 63 bin seyirciye ulaştığı 2002 yılındaki ''Uzak'' filmiyle başladı. Ardından vizyona giren ''İklimler'' Türkiye''de 256 bin lira hasılat elde edrken, sadece Fransa''da bunun iki katı hasılata sahip oldu. Yönetmen, bu yıl Cannes FIPRESCI ve Altın Palmiye ödüllerini kazanan filmi ''Kış Uykusu'' ile kendi rekorunu kırdı. Ceylan''ın Kış Uykusu filmi toplam 132 kopya ile 3 milyon liraya yakın hasılat elde etti ve 254 bin seyirciyle buluştu. Ferzan Özpetek, ''Karşı Pencere'' filmiyle Türkiye''de 1 milyon liralık bir hasılat elde etse de İtalya''da bunun tam 12 katı hasılata ulaştı. Özpetek''in ''Cahil Periler'' isimli filmi ise Türkiye''de sadece 98 bin kişi tarafından izlendi.

BELGESELİ 6 BİN KİŞİ SEYRETTİ

Almanya''da ve Avrupa''da adından en çok söz ettiren Fatih Akın ise Türkiye''de fazla rağbet görmüyor. Filmlerinde mutlaka Türk oyunculara yer veren ve Türk kültürüne de değinen Akın''ın Türkiye''de gösterime giren son filmi 2012 yılında ''Cennetteki Çöplük'' isimli belgeseli oldu. Sadece 5 kopya ile salonlarda yer bulabilen filmin izlenme sayısı da 6 binle sınırlı kaldı.

Hepsinin IMDB puanı yüksek

Öte yandan, üç ünlü yönetmenin filmleri, uluslararası film eleştiri sitesi IMDB''de aldıkları yüksek puanlarla seyirciler tarafından takdir topluyor. Fatih Akın''ın ''Soul Kitchen''ı sitede 10 üzerinden 7,3 puan alırken, Özpetek''in ''Karşı Pencere''si 7,4 ve Ceylan''ın ''Kış Uykusu'' 9,4 puan ile değerlendiriliyor.


10 years ago