|

Hattuşa'nın 106 yılı kapılarını açtı

Hititler'in başkenti Hattuşa'nın 1906 yılında başlayan macerasının fotoromanı ''Hattuşa'da 106 Yıl'' sergisi, daha önce yayımlanmamış fotoğraflar eşliğinde ziyarete açıldı.

Aa
00:00 - 1/02/2013 Cuma
Güncelleme: 22:38 - 1/02/2013 Cuma
Yeni Şafak
Hattuşa'nın 106 yılı kapılarını açtı
Hattuşa'nın 106 yılı kapılarını açtı

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ile İstanbul Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün ortaklaşa hazırladığı, Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki serginin açılışında, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, Amerikan Büyükelçiliği'ndeki bombalı saldırı nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu bu tür olayların sanatın gücüyle engellenmesini umduğunu belirtti.

Almanya'nın arşivlerini açmasıyla bu fotoğrafların gün yüzüne çıktığı için mutlu olduğunu söyleyen Güngen, İstanbul'da çok beğenilen serginin başkentte sergilenmek istenmesinin kendilerini sevindirdiğini ifade etti.

Serginin bilimsel ve görsel danışmanlığını üstlenen, Alman Arkeoloji Enstitüsü eski Boğazköy Kazı Başkanı Jurgen Seeher de serginin 1906'da başlayan kazıda son gelinen noktayı göstermeyi değil, bu süreçte kazıyı gerçekleştiren arkeolog ve işçilerin görülmesini istediklerini kaydetti. 

Amaçlarının arkeolojiye başka bir bakış açısı getirmek olduğunu söyleyen Jurgen, Hattuşa'nın keşfedilme hikayesini ve alandaki gelişmeleri anlattı.

Jurgen, fotoğrafların o dönem yerel halkın kıyafetlerini ve gündelik hayatlarını da yansıtması bakımından önemli olduğunu kaydetti.

M.Ö. 2 bin yıllarında Orta Anadolu'da büyük bir devlet kuran Hititlerin, kazılarının fotohikayelerinin yer aldığı sergi, 26 Şubat'a kadar açık kalacak.

Alman Arkeoloji Enstitüsü ve üniversite arşivlerinden toplanan 1500 fotoğraf ve filmin içinden seçilmiş 300 orijinal fotoğraf sergide yer alıyor. 


11 yıl önce