|

Huzur evi!

Huzurevlerindeki koğuş sistemi yerine ev ortamında daha konforlu bakım amaçlayan Yaşlı Yaşam Evleri''nin ilki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin''in katılımıyla açıldı. Demetevler''deki 4 oda bir salondan oluşan evin 65 yaş üstü dört sakinine Başbakan Erdoğan'ın selamlarını iletip ellerini öpen Bakan Şahin oldukça sıcak karşılandı. Yaşlılar artık beraber sohbet etmek, bir bardak çay içmek için birbirlerinin kapısını tıklatacak.

Ayfer Mallı
00:00 - 5/10/2012 Cuma
Güncelleme: 00:32 - 5/10/2012 Cuma
Yeni Şafak
Huzur evi!
Huzur evi!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye''nin ilk Yaşlı Yaşam Evi''nin açılışını yaptı. Şahin, 2014'e kadar huzurevlerindeki koğuş sistemine tamamen son vereceklerini, yaşlıların artık ev ortamında yaşayacağını söyledi. Yaşlı Yaşam Evi'nde bir sosyal çalışmacı ve dört bakım elemanı görevli olarak çalışacak. Dört oda, bir salondan oluşan ve güvenliği olan site içindeki apartman dairesinin hemen yanında aile hekimliği ile birlikte site içinde ambulans yaşlılara sağlık hizmeti vermek için hazır bekliyor.

BİR EKSİĞİNİZ VAR MI?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Demetevler Fatma Üçer Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü''ne bağlı olarak kurulan ve dört yaşlı sakinin yaşamaya başladığı Türkiye''nin ilk Yaşlı Yaşam Evi''nin açılışına, Bakan Şahin''in yanısıra Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi katıldı. Yaşlılar artık beraber sohbet etmek, bir bardak çay içmek için birbirlerinin kapısını tıklatacak. Yaşlı Yaşam Evi''nin 65 yaş üzerindeki dört sakini, Bakan Şahin'i beş gün önce yaşamaya başladıkları evin kapısında karşıladı. Bakan Şahin yaşlılara Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ilettikten sonra ellerini öpüp, eksiklerinin olup olmadığını sordu. Açılıştan önce yaşamaya başladıkları evde, ev sahibi olarak yaptıkları hazırlıklarla yaşlılarımız Bakan Şahin''i kendi evlerinde misafir edebilmenin mutluğunu yaşadı.

HERKESİN KENDİ ODASI OLACAK

Karşılaştığı samimi sahneyle hazırlanan projenin başarısını ve gerekliliğini bir kez daha anladığını dile getiren Bakan Şahin ''Yaşamla bağını koparmış ölümü bekleyen yaşlılar istemiyoruz. Aktif, sağlıklı, sosyal hayatın içinde, kendi kuşağı ile dayanışma içinde, gözünün içi gülen yaşlı istiyoruz'' diyerek duygularını dile getirdi.

1 Ekim''le başlayan Dünya Yaşlılar Haftası''nda hayata geçirilen Yaşlı Yaşam Evi''ni hem yaşlıların yeni taleplerine yeni alternatifler üretmek, hem de kendi çalışmalarını anlatmak açısından önemsediklerini dile getiren Bakan Şahin, Yaşlı Yaşam Evi modelinde bir dairede dört kişinin beraber yaşadığını, her birinin kendine ait odasının bulunduğunu, çocuklarının anne babalarını istedikleri zaman gelip görebildiklerini anlatırken yaşlıların böylesi ortamlarda daha mutlu olduklarına vurguladı. Yaşlı Yaşam Evi'nde bir sosyal çalışmacı ve dört bakım elemanı görevlendirildi. Dört oda ve bir salondan oluşan ve güvenliği olan site içindeki apartman dairesinin hemen yanında aile hekimliği bulunuyor ve site içinde ambulans bekliyor.

Kendi evimizden rahat

Evin sakinlerinden 79 yaşındaki Türkan Yeşilkaya da yeni evinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Evi paylaştığı arkadaşlarıyla aile gibi olduklarını vurgulayan Yeşilkaya, ''Gönlümle geldim buraya. Çocuklarım da buraya gelip gidecekler. İnanır mısınız kendi evimizden rahat. Bu durum çok iyi, evvelkiler iyi değildi. İnşallah bu daha çoğalır'' sözleriyle duygularını dile getirdi.


12 yıl önce