|

İlk göz ağrımız Oyalı'yı kaybettik

Türkiye'nin ilk klonlanmış koyunu 'Oyalı', 4.5 yaşında hayata gözlerini yumdu. Oyalı'ya bakan İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi uzmanları, ölümün klonlama tekniği yüzünden değil, akciğer enfeksiyonu nedeniyle meydana geldiğini belirtti.

Aa
00:00 - 18/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 23:37 - 17/04/2012 Salı
Yeni Şafak
İlk göz ağrımız Oyalı'yı kaybettik
İlk göz ağrımız Oyalı'yı kaybettik

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı'nda 21 Kasım 2007'de dünyaya gelen Türkiye'nin ilk klonlanmış canlısı Oyalı yaşamını yitirdi.

Oyalı'nın klonlandığı proje ekibinin başında bulunan Prof. Dr. Sema Birler, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, 'Türkiye'nin ilk klon kuzusu olan Oyalı'nın ölüm nedeni, ilk belirlemelere göre bir akciğer enfeksiyonu' görüşlerini bildirdi. Birler, 'Gerçekleştirilen yoğun tedaviye cevap vermeyen bu akut durumun kesin nedeninin ortaya konması amacıyla bir seri çalışma başlatılmış olup, halen bu çalışmalar devam etmektedir. Ön bulgular ve patolojik incelemeler, durumun klonlama tekniği ile ilgili olmadığını göstermektedir' ifadelerini kullandı.

EN UZUN YAŞAYANLAR LİSTESİNDE

Açıklamaya göre, TÜBİTAK ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından desteklenen proje sonucu 21 Kasım 2007 tarihinde dünyaya gelen Oyalı, dünyanın en uzun yaşayan klon hayvanları arasına girdi.

Oyalı, 30 Mart 2011 tarihinde de sağlıklı bir yavru dünyaya getirmiş ve İÜ Veteriner Fakültesi'nde gerçekleştirilen başarılı bir sezaryen operasyonuyla dünyaya gelen dişi kuzuya 'Bahar' adı verilmişti.

Dünyada klonlama yöntemi ile doğan kuzuların çoğu doğumdan hemen sonra ölürken, bir kısmı ilk 1 ay, daha uzun yaşayan klon koyunlar ise yaklaşık 3 yıl yaşadı. Klonlanan ilk canlı olan Dolly yaklaşık 7 yıl hayatta kalırken, Türkiye'nin ilk klon kuzusu olan Oyalı ise 4,5 yaşında yaşamını yitirdi.


Yüksek verimli elit hayvanlar projesi

Prof. Dr. Sema Birler, soyu tükenmek üzere olan hayvanların klonlamayla tekrar doğaya kazandırılabileceğini söyleyerek bu alanları şöyle sıraladı: “Yüksek verimli elit hayvanlar oluşturulabilir, maksimum düzeyde ürün elde edilir. Sütünden ilaca dönüştürülebilecek proteinler elde edilerek ilaç sanayisinde kullanılabilir. Yine organ donörü olarak kullanım da söz konusu.”



12 yıl önce