|

İşitme engellilere ultrasonik umut

Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi'nin küçük mucitleri işitme engellilere umut ışığı oldu. TÜBİTAK'ın yarışmasında üçüncü olan 'Ultrasonik İşitme Cihazı' projesi, Silikon Vadisi'nden sonra Türk Patent Enstitüsü tarafından da patent aldı.

Aybike Eroğlu
00:00 - 6/12/2012 Perşembe
Güncelleme: 21:18 - 5/12/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
İşitme engellilere ultrasonik umut
İşitme engellilere ultrasonik umut

İşitme engellilerin günlük hayatta aktif olarak yer alabilmeleri için kullandıkların işitme cihazı sistemlerinin çoğu medikal işlemler gerektiriyor. Bu işlemler yüksek maliyetli olmasının yanı sıra büyük bir kısmı insan vücudundaki boy, kilo gibi değişikliklere uyum sağlamıyor. Yer Yerdan Bostan ve Şakir Oktay Gür'e ait Ultrasonik İşitme Cihazı sayesinde insan kafatası yapısı ve sesin girişim özelliğinden faydalanılarak, koklear implantta olduğu gibi tıbbi hiçbir müdahale olmaksızın işitebilme imkanı sağlanacak. Böylelikle işitme engelliler küçük yaştan itibaren verilecek eğitimle, etraftaki sesleri duyma veya hissetme şansını maliyeti düşük bir elektronik sistem sayesinde yakalayabilecek. Maliyeti diğer cihazlara oranla daha düşük olan ve her bünyeye uyum sağlayan cihazın hedef kitlesi içinde işitme engelli bireylerle iletişim kurmak isteyen insanlar da yer aldı.

200'DEN FAZLA ENGELLİ ÜZERİNDE DENENDİ

Genç mucitler cihazı bu güne kadar 200'den fazla işitme engelli bireyde denedi. Yapılan deneylerden elde edilen veriler sürecin nereye gideceğini belirledi. Bu deneyler sonucunda, bundan sonraki süreçte sistemde kullanılan elektronik devrenin güçlendirilmesi, sistemin fiziksel olarak geliştirilmesi ve geliştirilen sistemin daha geniş deney grupları üzerinde denenmesi hedeflendi. Böylece engelli bireyler için kullanılan mevcut işitme sistemine karşı öne sürülen bu alternatif yöntemin daha verimli ve başarılı olması hedeflendi.

Türkiye üçüncüsü

Yer Yerdan Bostan ve Şakir Oktay Gür, TÜBİTAK tarafından düzenlenen '43.Ortaöğretim Araştırma Projeleri Yarışması' sonuçlarına gör öncelikle 19-23 Mart tarihleri arasında İTÜ'de gerçekleştirilen TÜBİTAK'ın bölge sergilerine katılmaya hak kazandı. 80 proje arasından İstanbul Bölge 1.'si oldu. Ankara'da yapılan Türkiye finaline katılarak mayıs ayında gerçekleşen Ankara Finalinde öğrencilerin bu özel projesi Türkiye 3.'sü oldu.

120 BiN ÇOCUK iŞiTME ENGELLi

Dünya Sağlık Örgütü''ne göre ülkemizde ise 2 milyon işitme engellinin 120 bini çocuk. Dünya Sağlık

Örgütü raporuna göre Türkiye''de her yıl dünyaya gelen 1 milyon 300 bin bebeğin yaklaşık 2 bini

işitme kaybı ile doğuyor.

Araştırmaya göre Türkiye''de işitme kaybı olan bireylerin yüzde 20''si işitme cihazı kullanıyor. İşitme cihazı kullananların sadece ileri-çok ileri işitme kayıplılar olduğu varsayıldığında da en fazla işitme cihazı kullanma oranı yüzde 50''ye çıkıyor.

11 yıl önce