|

İyi selfie için selfiematik

Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla gündemimize giren selfie (özçekim) fotoğraflar, yeni bir sektör doğurdu. Daha rahat ve geniş açıdan özçekim yapılmasını sağlayan aparatların bedeli 100 lirayı buluyor.

.
00:00 - 29/07/2014 Salı
Güncelleme: 23:01 - 28/07/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
İyi selfie için selfiematik
İyi selfie için selfiematik

İnsanların selfie (özçekim) ile yaşadığı anları ölümsüzleştirme ve sosyal medyada en iyi fotoğrafları paylaşma arzusu, yeni bir kazanç kapısının oluşmasını sağladı. Türk Dil Kurumu''nun (TDK), Türkçe karşılığını ''özçekim'' olarak belirlediği selfie ile sosyal medyada rekabete yol açan en kaliteli ve mükemmel pozu çekme arayışlarını fark eden bazı şirketler de kusursuz çekim için kullanımı çok kolay aparatları satışa sundu.

100 LİRA MALİYETİ VAR

''Selfiematik'' olarak da adlandırılan, özellikle yabancı turistler ve gezi tutkunlarınca daha çok tercih edilen aparatları alanlar, yeni bir sektörün oluşmasına katkı sağladı. Sirkeci''de elektronik eşya satan Umut Biçgi, 3 aydan bu yana ürünlerin çok tercih edildiğini söyledi. Biçgi, aparatların kumanda, telefon tutucu ve monopot olmak üzere 3 parçadan oluştuğunu ifade ederek, ''Monopotlar 45 lira. Tutucu dediğimiz, telefonu sabitlemeye yarayan ürün 15 lira. Kumanda ise 40 lira. Yani güzel selfie çekmek ödeyeceğiniz bedel 100 lirayı buluyor'' diye konuştu.

SİSTEMLERLE UYUMLU

Kumandaların akıllı telefonlardaki işletim sistemlerine uyumlu olduğuna dikkati çeken Biçgi, ''Selfie sadece kendisini çekmek için de kullanılmıyor. Yüksek alanlarda veya kalabalıkta kolayca üstten çekim yapılabiliyor'' ifadelerini kullandı.

Yabancı turistler tercih ediyor

Biçgi, yabancıların yerli turistlere göre aparatları daha fazla tercih ettiğini belirterek, ''Türkler, yabancıları görünce selfiematikleri tercih etmeye başladı. Özellikle Araplar ile Avrupalı turistler güzel selfie çekmek için bu ürünleri alıyor'' dedi. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sosyal Medya Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık ise selfienin ekonomik bir sektör haline geldiğini bildirerek, ''Özellikle akıllı telefon satışlarının artış göstermesini sağlayan selfie tarzındaki fotoğraf çekimine her yaştan her kesimden birey yoğun ilgi gösteriyor. Sosyal paylaşım ağlarındaki selfie fotoğrafları aynı zamanda rekabet ortamını doğuruyor'' diye konuştu.


10 yıl önce