|

Kanserin genetik haritası çıkarıldı

00:00 - 7/01/2010 Perşembe
Güncelleme: 10:12 - 7/01/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Kanserin genetik haritası çıkarıldı
Kanserin genetik haritası çıkarıldı

Bütün kanserler hücrelerin DNA'larındaki değişikliklerden kaynaklanır. DNA'lar hücrelerin genetik bilgilerini taşır. Bu bilgiler hücre zaman içerisinde normalden anormale, yani kötü huylu hücreye dönüşürken değişir. Bilimadamları değişik kanserlerin genetik kodlarını çözebilirlerse milyonlarca hayatı kurtarabileceklerini söylüyor. Kan testleri sayesinde tümörler erkenden teşhis edilebilir ve tedavi daha başarılı olur.


VOA'nın haberine göre, George Washington Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Doktor Jeanny Aragon-Ching son keşfin kişiye özel ilaçlar yolunda önemli bir adım olduğunu söylüyor. Aragon-Ching, “Keşif sayesinde değişik kanser türleri için değişik hücre dönüşümlerini hedef alan farklı ilaçlar üretebiliriz,” diye konuşuyor. Kanserin gelişim sürecine dair daha fazla bilgi edinildikçe kanserli hücreleri hedef alan daha özel ilaçları geliştirme şansı da artıyor. İngiliz bilimadamları bir çeşit cilt kanseri olan, ve cilt kanserinde ölümlerin yüzde 75'inden sorumlu tutulan “melanom”a ilişkin 30 bin hücre değişimi belirledi. Akciğer kanserinde de 23 bin mutasyon bulundu. Ancak bu değişimlerin hepsi kansere yol açmıyor. Dr. Aragon-Ching'e göre bu değişimlerden hangisinin kansere yol açtığını bulmak doktorlar ve bilimadamlarının işi. Bilimadamları bir süre sonra kanser öncesi dönemdeki hücreleri tespit etmeyi ve tümörleri oluşmadan engellemeyi başarabilecek. Ancak, o günün gelmesine daha zaman var.


Dr. Jeanny Aragon-Ching, “Bir onkolog olarak kanseri bir gün kronik bir hastalık haline dönüştüreceğimiz günü görmeyi hayal ediyorum. Tamamen iyileştirmek değil belki ama tedavi edebileceğimiz bir gün geleceğini umuyorum,” diyor. Tıpkı yüksek tansiyon gibi ilaçlarla kontrol altına alınabilirse kanser bu kadar acılı bir hastalık olmayabilir. Bilimadamları şimdi, Uluslararası Kanser Genom Konsorsiyumu çatısı altında değişik kanser türlerine yol açan hücre değişimlerinin haritasını çıkarmaya çalışıyor. Amerikalı bilimadamları beyin, yumurtalık ve pankreas kanserleri üzerinde çalışıyor. Akciğer kanseri ve melanomun dışında, uzmanlar, meme kanseri, karaciğer, ağız ve mide kanserlerini de araştırıyor.

14 yıl önce