|

Kilistra'da, "birlikte yaşamın sırları" araştırılıyor

Selçuk Üniversitesi (SÜ), geçmişi 10 bin yıl öncesine kadar uzanan Konya'daki tarihi antik kent Kilistra ve çevresinde, Ortaçağ'dan bu yana birlikte yaşamış toplulukların farklı inanç ve kültürel etkileşimlerini araştırıyor.

Aa
00:00 - 29/08/2013 Perşembe
Güncelleme: 15:12 - 29/08/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Kilistra'da, "birlikte yaşamın sırları" araştırılı
Kilistra'da, "birlikte yaşamın sırları" araştırılı

SÜ Sanat Tarihi Bölümü tarafından yürütülen, Kilistra, Altınekin ve Ladik'i kapsayan, "Ortaçağ'dan Günümüze Konya İli ve Güneybatı İlçeleri Yüzey Araştırması" çalışmalarının ikinci periyodu başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı denetim ve izninde, Konya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yapılan araştırmanın başkanlığını yürüten SÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran, çalışma ile bölgede tüm dönemlere ait tarihi eserleri araştırıp envanter çıkaracaklarını söyledi.

Aziz Paulos'un yaşadığı yer

Konya kent merkezinin güneyinde yeralan Kilistra'nın "önemli ve tarihi bir kent" olduğunu vurgulayan Boran, şunları kaydetti:

"Burada yüzyıllar boyunca birlikte yaşamış olan toplumların ve mensup oldukları dinlerin, dillerin ve kültürlerin ortaya koyduğu eserleri, bölgeye ve ülkemize kazandırmak istiyoruz. İnsanların ilgisini bu tarihi kente çekerek, bölge turizminin gelişmesine katkı sağlamak istiyoruz. Yapılan tüm çalışmalar, bölgeye hak ettiği değeri kazandırmak içindir. Çok eski dönemlere ışık tutan bu tarihi kentin bütün evrelerini araştırarak, rapor halinde ortaya koymak istiyoruz. Çalışmanın bir evresini oluşturan ve 'Konya'nın Kapadokyası' olarak bilinen Kilistra, Hz. İsa'nın havarilerinden Aziz Paulos'un yaşadığı yerlerden biridir. Bu nedenle Hristiyanlar için son derece önemli bir yerleşim yeridir. Özellikle son yıllarda önemli hale gelen inanç turizmi sayesinde Kilistra başta olmak üzere, Altınekin ve Ladik'e turizmcilerin ilgisini arttırmaya çalışacağız. Bu çalışma sonunda, bölgede birlikte yaşamış olan farklı inanç ve kültürlere mensup toplulukların etkileşimleri net bir şekilde ortaya konulacak."

Prof. Dr. Boran, araştırmanın sonunda bölgeyle ilgili yayın da yapılacağını, tüm çalışmaların ana hedefinin bölgedeki tarihi zenginliği, dünya turizminin ilgisine sunmak olduğunu sözlerine ekledi.

11 yıl önce