|

Kokpite kadın eli

THY'de görev yapan 43 kadın pilottan birisi olan Deniz Ülke, Türkiye'nin hem pilotluk hem pilot eğitmenliği yapan tek kadını. 12 yıldır uçan Ülke, pilotluğu severek yaptığını söylüyor.

Aa
00:00 - 17/09/2013 Salı
Güncelleme: 22:47 - 16/09/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Kokpite kadın eli
Kokpite kadın eli

Çocukken başlayan uçma merakı, büyüdükçe bir tutkuya dönüşen ve halen Türkiye'nin hem pilotluk hem de pilot eğitmenliği yapan tek kadını olan Deniz Ülke, tam 12 yıldır gökyüzünü kokpitten fethetmeyi sürdürüyor. 189 kişilik Boeing 737-800 tipi uçağı kullanan Deniz Ülke, Türk Hava Yolları'nın (THY) 43 kadın pilotundan biri. Mesleki hikayesini anlatan Ülke, 'Küçüklükten beri pilot olmayı istiyordum. Lise döneminde hep sorulan bir soru vardır. 'Ne olacaksın ve nereye gireceksin?' diye. Bu soruya her zaman 'pilot olacağım' yanıtını verdim' dedi.

İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM

Boeing 737-800 filosuyla uçtuğunu dile getiren Ülke, bu uçakların genelde orta menzilli olduğunu, bu nedenle Uzakdoğu ve Amerika ülkeleri hariç, çok sayıda ülkeye uçtuğunu söyledi. İşini severek yaptığını belirten Ülke, isteyerek ve işin zorluklarını bilerek bu mesleği seçtiğini söyledi. Her uçuşunu zevkle yerine getirdiğini anlatan Ülke, şöyle devam etti:

'Tabii ki zorlukları var. Çok düzenli bir aile hayatı çok fazla olamıyor. Fakat tabii ki evdekiler de buna alıştılar. Kızım da buna alıştı. Şimdi ona da 'Ne olacaksın?' diye sorduklarında 'Annem gibi pilot olacağım' diyor.'

YOLCULAR ARTIK ALIŞTI

Kadın pilot sayısının her geçen gün arttığını aktaran Ülke, işe ilk başladıkları yıllarda kadın pilot sayısı az olduğundan, yolcuların biraz yabancılık çektiklerini söyledi.

Artık yolcuların da bayan kaptanla uçmaya alıştığını ifade eden Ülke, 'Yolculardan artık ismimizden tanıyanlar bile var. 'Deniz Kaptan'la benim Ankara'ya beşinci uçuşum kendisini tanıyorum. Uçuşunu biliyorum' diyen yolcularımız oluyor' diye konuştu.

Bu işi yaparken kişisel bakımından ödün vermediğini de söyleyen Ülke, her şey için kendisine vakit ayırmaya çalıştığını dile getirdi.

Yeni gelenlere uçuş eğitimi

THY'de hem pilot olduğunu hem de uçuş öğretmenliği yaptığını anlatan Ülke, şirkete yeni gelenlere Boeing eğitimi verdiğini kaydetti. Türkiye'de aynı zamanda hem pilot hem de uçuş eğitmenliği yapan bir başka kadının olmadığını dile getiren Ülke, kadın pilot adaylarının mesleğe başlarken zorluk çekmediğini de belirtti.

11 yıl önce