|

Konya değil Lale ovası

İstanbul''da lale mevsiminin başlamasıyla her yeri rengarenk çiçekler kapladı. Bu yıl 70 milyona yakın lalenin üretildiği Konya Türkiye''nin yanında Azerbaycan, İran, İsviçre''nin de lale ihtiyacına yetişiyor. Hatta bu yıl Hollanda''ya da laleler gönderildi.

Behlül Çetinkaya
00:00 - 18/04/2014 Cuma
Güncelleme: 22:16 - 17/04/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Konya değil Lale ovası
Konya değil Lale ovası

Su problemlerinin yaşandığı ve genellikle pancar, patates, mısır ve tahılların üretildiği Konya ovasını laleler şenlendirdi. Baharın gelmesiyle Silivri''den Tuzla''ya kadar her köşesini rengarenk lalelerin kapladığı İstanbul''un ''Lale Mevsimi'' uygulaması, Konya''da 400 köylüye ekmek kapısı oldu. Asya Lale firmasının İsmil ve Çumra''daki üretim tesislerinde üretilen 70 milyona yakın lale ve diğer çiçek türleri hem şehir ekonomisine katkı sunarken hem de Türkiye şehirlerinin çehresini değiştirdi. Baharın gelmesiyle birçok şehre çiçek ve lale gönderen firma, Japonya, Ürdün, Azerbaycan, İran ve İsviçre''ye de lale ihracatı yapıyor. Hatta İsviçre''nin Morges şehrinin lale festivali döneminde diktiği laleler bile buradan gidiyor. Bu yıl lale üretiminde yıllık 6 milyar üretimle birinci sırada bulunan Hollanda''ya da ihracata başlandı. Üretimin talepleri karşılayamaması üzerine Hollanda''nın da imdadına yetişen firmanın kurucusu Ali Yetgin, pancarcılıktan lale ve çiçek üretimine giden yollarını Yeni Şafak''a anlattı.

ÜRETİM BİTECEKTİ

16 sene önce Hollanda''ya tarımsal makineler almak üzere giden Ali Yetgin, laleyi burada görüp sevmiş. Yetgin ilk yıl 40 dönümde lale dikmiş. Yetgin, ''İlk yıllarda malımızı satamadık, zarar ediyorduk. Tam vazgeçecektik ki lalelerini yurtdışından getiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi bizi buldu. Bugün İstanbul''da dikilen 30 milyon lalenin 25 milyonunu biz üretiyoruz. Şimdi 400 dönüm arazide 70''e yakın çeşit lale üretiyoruz'' dedi.

DÜNYAYA SATIYOR

İhracata başladıklarını da ifade eden Yetgin, ''Azerbaycan, İran ve İsviçre gibi müşterilerimiz var. Bu sene Hollanda''da zamanı geçen ancak bizde olan türlerle arzın taleplere yetişememesi sonucu istenen türlerden 2 TIR gönderdik'' dedi. Öte yandan lalelerin üremesi için yapılan baş kırma işlemi ardından bin 200 kilo gıda ve tekstil boyası da üretilecek.


10 yıl önce