|

Kuruyan nehir tarım arazisi oldu

Keban Barajı''nı besleyen Murat Nehri kurumaya yüz tuttu. Köylüler büyük bir bölümü kuruyan nehrin arazisini arpa, buğday ekip tarım arazisi haline getirdi.

İha
00:00 - 21/04/2014 Pazartesi
Güncelleme: 13:45 - 21/04/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Kuruyan nehir tarım arazisi oldu
Kuruyan nehir tarım arazisi oldu

Türkiye'nin önemli barajlarından olan Keban Barajı'nı besleyen Murat Nehri'nde suların çekilmesi civar köylerdeki çiftçilere arazi fırsatı doğurdu. Kurumaya yüz tutan Murat Nehri''nde çatlaklar oluşurken, bazı çiftçiler de fırsatı değerlendirdi. Nehir civarındaki köylerde oturan bazı çiftçiler, hazineye ait olan ancak sular çekildiği için ortaya çıkan araziye arpa ve buğday ekti, bazıları da bostan ekmek için belirli bölgelerde çalışmaya başladı.

Balıkçılıkla uğraşan köylülerden Sürhan Kaya, ''Murat Nehri''nde kuraklık yaşanıyor. Bu bölgede Gülüşkür köprüsü yapımı var, suların çekilmesinin neden kaynaklandığı ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Biz su seviyesinin düşmesinin köprüden kaynaklandığını zannediyoruz ama kuraklıktan da olabilir. Biz köylüler burada tarım veya balıkçılık yaparak geçimimizi sürdürüyoruz. Biz balıkçılar olarak gölümüzün su seviyesinin inmemesini tercih ederiz. Ekili olan alanlar tam Murat Nehri''nin ortasıdır. Maddi imkanı iyi olmayan köylülerimizden bazıları suların çekilmesini fırsata dönüştürerek arpa ve buğday ekti'' dedi.

Keban Baraj'ını besleyen Murat Nehri'nin Kovancılar ilçesi Gülüşkür Köprüsü mevkisinin geçen yıl tamamen sularla çevrili olduğu, ancak bu yıl suyun yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Kaya, su seviyesi bu kadar düşük olduğu zaman balıkçı olarak ileriki zamanda kendilerinin de sıkıntı yaşayacağını ifade etti. Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü yetkilileri de, Murat Nehri'nden gelen suyun her yıl Nisan ve Mayıs aylarında bin ile 2 bin küp olduğunu ancak bu yıl 100-150 küp arasında değiştiğini ifade etti. Nisan'da akıntının çok düşük olduğunu dile getiren yekililer, "Bölgede yapılan Gülüşkür Köprüsü inşaatı su seviyesi yüksek diye yapılamamıştı. Bu yıl su seviyesi beklenenin altında olunca köprü inşaatında da hızlı bir çalışma başladığını biliyoruz" şeklinde konuştu.

Elazığ-Bingöl karayolunun 55. kilometresinde bulunan Gülüşkür Köprüsü ikinci ayağının çalışmaları da suyun az olması nedeniyle hızlı bir şekilde devam ediyor. Su seviyesinin çalışmaları etkileyecek seviyeye yükselmemesi durumunda köprü inşaatının 2015 yılı içerisinde bitirilmesinin hedeflendiği belirtildi.

10 yıl önce