|

Leylekler gelmeden yuvalarını hazırlıyor

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaşayan Celal Düzsöz, her yıl ilkbahar mevsiminde evinin yakınındaki telefon direğinde konaklayan leylekler için hazırlık yapıyor.

Aa
00:00 - 24/03/2014 Pazartesi
Güncelleme: 11:38 - 24/03/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Leylekler gelmeden yuvalarını hazırlıyor
Leylekler gelmeden yuvalarını hazırlıyor

Kış mevsiminde yoğun kar alan Yüksekova, havaların ısınmasıyla göçmen kuşların uğrak yeri haline geliyor. İlçeye 15 kilometre uzaklıktaki Güldere köyü sınırlarında bulunan Nehil sazlığını ilkbahar mevsiminde mesken tutan çok sayıda göçmen kuş, havalar soğuyuncaya kadar sazlıkta konaklıyor.

Nehil sazlığının adeta müdavimleri haline gelen leylekler ise sağduyulu vatandaşlar sayesinde her yıl ilkbahar mevsiminde yenilenen yuvalarında yaşıyor.

Güldere köyünde yaşayan 55 yaşındaki 5 çocuk babası Celal Düzsöz, evinin yakınında bulunan telefon direğinde konaklayan leylekler için ilkbahar mevsiminin gelmesi ve havaların ısınmasıyla hummalı bir çalışma başlatıyor.

Tahta merdiven yardımıyla çıktığı telefon direğinde leyleklerin yuvasını temizleyip ot bırakan Düzsöz, kısa süre sonra ilçeye gelecek leylekler için yuvalarını hazır hale getiriyor.

Düzsöz, yaptığı açıklamada, her yıl leylekler için yuva hazırladığını belirterek, "Her sene bahar ayında leylekler köyümüzün yakınındaki sazlığa geliyor. Ben de evimin yakınındaki telefon direğini onlara yuva yaptım. Leyleklerin yuvaya alışması için de her gün ilçe merkezinden aldığım balıkları yuvalarına bıraktım. Bir süre sonra leylekler de yuvalarını benimsedi ve şimdi her yıl bu yuvaya gelerek konaklıyor. Ben de onlara çok alıştım. Onları çocuklarımdan ayırt etmiyorum" dedi.

10 yıl önce