|

Malkoçoğlu'nun babasının mezarı bulundu

İha
00:00 - 30/01/2008 Çarşamba
Güncelleme: 14:37 - 30/01/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Malkoçoğlu'nun babasının mezarı bulundu
Malkoçoğlu'nun babasının mezarı bulundu

Cüneyt Arkın'ın canlandırdığı tarihi Türk kahramanı Malkoçoğlu'nun babasına ait mezar Bulgaristan'da bulundu.



Türklerin Avrupa'ya düzenlediği akınlarda adı kahramanlık öykülerine konu olan ve Yeşilçamın ünlü aktörü Cüneyt Arkın'la özdeşleşen Malkoçoğlu'nun babası Malkoç Bey'in türbesinin, Bulgaristan'da Gabrova ve Lofça arasındaki bir köyde olduğu ortaya çıktı.



Türk Tarih Kurumu ekipleri, türbenin etrafı ağaçlarla kaplı olduğundan mezarın Malkoç Bey'e ait olduğunu anlamakta zorlandıklarını, türbenin içine girdiklerinde ortaya çıkan manzarayla şaşırdıklarını söyledi. Türbeyi keşfeden 3 kişilik ekipte yer alan Marmara Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Neval Konuk, bölgede yürüttükleri envanter çalışması sırasında köylülerin haber verdiği türbenin tanınmaz halde olduğunu ifade ederek, "İçinde yüzlerce pet şişe ve bidon vardı. Temizlememiz 1.5 saati buldu" dedi.



Konuk, ellerinde Malkoçoğlu'na ait sınırlı bilgiden ötürü mezarın kime ait olduğundan ilk etapta emin olamadıklarını, ancak Ankara'ya gelip araştırmaları yoğunlaştırınca mezar sahibinin kimliğini kesinleştirdiklerini belirtti. Bölgede MalkoçBey dönemini yansıtan Osmanlı akıncılarına ait başka mezarlar da bulunduğunu söyleyen Konuk, Malkoç Bey'in o köyü askeri karargah olarak kullandığını da belirtti.



Türk Tarih Kurumu'nun Bulgaristan'daki envanter çalışması sona ererken, çalışmaların kitap haline dönüştürüleceği bildirildi.

Bu arada Malkoçoğlu'nun mezarı ise Gebze'de bulunuyor.


16 yıl önce