|

Milyonlar Kony'ye karşı

Kaçırdığı çocuklarla kendisine bir ordu kuran ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin arananlar listesinde ilk sırada bulunan Ugandalı Joseph Kony'ye karşı Youtube'da yayımlanan video, 5 günde 55 milyon kişi tarafından izlendi. Görüntüleri yayımlayan Görünmeyen Çocuklar Topluluğu, “Kony'yi ünlü yap” sloganıyla Kony'yi yakalatmaya çalışıyor.

Aa
00:00 - 11/03/2012 Pazar
Güncelleme: 03:25 - 11/03/2012 Pazar
Yeni Şafak
Milyonlar Kony'ye karşı
Milyonlar Kony'ye karşı

Invisible Children (Görünmeyen Çocuklar) isimli topluluğun hazırladığı ve video paylaşım sitesi Youtube'da 5 Mart'tan bu yana yayımlanan Kony 2012 isimli video, 5 günde 55 milyondan fazla izlenerek rekora koşuyor. Grup üyeleri aralarında Toronto, New York ve Londra gibi büyük şehirlerin bulunduğu merkezlerde Cover the Night (Geceyi Kapla) sloganı ile 20 Nisan 2012 günü günbatımından gündoğumuna dek bulundukları şehirleri, hazırladıkları Kony poster ve çıkartmalarıyla bezeyerek eylem yapacaklar. Eylemde, "Kony'yi ünlü yap" sloganı ile de bir türlü bulunamadığı söylenen Kony'nin, istenirse yakalanabileceği mesajı verilecek.

HAREKET ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Grup üyeleri, Joseph Kony'nin bu yılın sonuna dek yakalanmasını kendilerine hedef olarak seçti. İnvisible Children Topluluğu'nun başlattığı harekete, aralarında Mark Zuckerberg, Oprah Winfrey, Rihanna ve Angelina Jolie gibi sanatçıların yanı sıra ABD Başkanı Obama, eski Başkan Bill Clinton, senatörler ve işadamları da destek veriyor. İnvisible Children'ın hazırladığı videoyu "http://youtu.be/Y4MnpzG5Sqc" linkinden izlemek mümkün.

DÜNYA JACOB'LA ÖĞRENDİ

Joseph Kony'ye karşı başlatılan hareketin kurulmasında, ağabeyi Kony tarafından kaçırıldıktan sonra gözünün önünde öldürülen Jacob adlı çocuğun dramı rol oynadı. Uganda gezileri sırasında Jacob'ın hikayesine vakıf olan Jason Russell ve arkadaşları, ABD'ye döndüklerinde, yetkilileri harekete geçirmek için ellerindeki görüntüler ve elde ettikleri bilgilerle İnvisible Children Topluluğu'nu kurdular. Uganda'da Tanrının Direniş Ordusu adıyla erkek çocuklardan oluşan bir ordu kuran Joseph Kony, başta 30 binden fazlası çocuk olmak üzere 60 bin kişiyi kaçırmak, 3 bine yakın insanı öldürmek ve öldürtmek, tecavüz, işkence ve cinsel kölelik olmak üzere 33 ayrı suçlama ile insanlık ve savaş suçlusu olarak aranıyor.


Önce ailelerini katlettiriyor

Kaçırdığı erkek çocukları asker, kız çocukları da seks kölesi olarak kullanan Kony, ordusuna kattığı çocuklardan ilk olarak ailelerini yok etmelerini istiyor. Buna karşı koyan çocuklardan bazılarını öldüren Kony, bazı çocukların da ağız, burun, kulak ya da başka organlarını keserek cezalandırıyor.


12 yıl önce