|

Nijerli çocukların ölümle yüz yüze yaşamı

Dünyanın en yoksul ikinci ülkesi Nijer'de, açlık ve salgın hastalıklardan dolayı küçük yaştaki her dört çocuktan biri ölümle yüz yüze kalıyor.

Aa
00:00 - 6/03/2013 Çarşamba
Güncelleme: 12:41 - 6/03/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Nijerli çocukların ölümle yüz yüze yaşamı
Nijerli çocukların ölümle yüz yüze yaşamı

Nijerli çocuklar; toza toprağa bulanmış yüzleri, eskimekten parçalanmış elbiseleri ve ayakkabısızlıktan çatlamış ayaklarına rağmen yüzlerinden gülümsemeyi eksik etmiyor.

Ortalama 7 çocuk doğuran Nijerli kadınların yüzde 20'si doğum esnasında hayatını kaybediyor. Açlık ve salgın hastalıkların kol gezdiği ülkede, ölüm, küçük çocuklar için soyut bir kavram değil. Çünkü temiz su bulmanın güç olduğu topraklarda her dört çocuktan biri, 5 yaşına ulaşamadan hayata gözlerini yumuyor.

Kaderlerine razı olmuş tavırlarıyla, elleri ve yüzleri kir pas içinde olsa da gülümseme çocukların yüzlerinden eksik olmuyor. Güldüklerinde gözleri ışıl ışıl olan küçük Nijerliler, her ne kadar oyuncakları olmasa da kızgın kumlar üzerinde mutlu olmayı başarabiliyor.

Her iki çocuktan biri yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'in yayımladığı rapora göre ise, ülkede çocukların yetersiz beslenme oranı çok yüksek. 2011'de yüzde 12,3 olan oran, geçen yıl yüzde 14,8'e yükseldi. 2013'te rakamın daha artmasından endişe ediliyor.

UNICEF'e göre, her iki Nijerli çocuktan birinde, yetersiz beslenme nedeniyle gelişme geriliği gözleniyor. Kuruluş, sık sık yaşanan gıda krizleri, sağlık hizmetleri ve beslenmenin yetersiz olması ve bulaşıcı hastalıkların, çocuk ölümlerinde etkili olduğunu vurguluyor.

11 yıl önce