|

Ordunun seks köleleri var mıydı?

2. Dünya Savaşı sırasında Japon ordusunun askeri genelevlerde kadınları zorla çalıştırdığı iddia edildi. Konuya ilişkin kayıt bulunamadığı gerekçesiyle olay yalanlandı.

Aa
00:00 - 16/03/2007 Cuma
Güncelleme: 12:46 - 16/03/2007 Cuma
Yeni Şafak
Ordunun seks köleleri var mıydı?
Ordunun seks köleleri var mıydı?

Japon hükümeti, 2. Dünya Savaşı sırasında ordu ya hükümetin askeri genelevlerde kadınların zorla çalıştırıldığına dair kanıt bulunamadığını açıkladı.

Bir muhalefet milletvekilinin sorusu üzerine araştırma yapan ve değerlendirme hazırlayan kabine, “ordu kapsamında ya da anayasal çerçevede yetkililerce, kadınların zorlandığı konusunda kayıtlı bir şey olmadığını” belirtti.

Değerlendirmenin yer aldığı hükümet belgesi, muhalefetteki Sosyal Demokratik Parti'nin milletvekili Kiyomi Tsujimoto'nun internet sitesinde yayımlandı.

Tarihçiler, 1930'lu ve 40'lı yıllarda Japon askeri genelevlerinde çoğu Asyalı yaklaşık 200 bin kadının çalıştığını belirtiyor. Japon savunma belgelerinin, genelevlerin çalıştırılmasında ordunun doğrudan rolü olduğunu gösterdiği belirtiliyor.

Üst düzey bir Japon yetkili bu konuda, hükümetin rolü nedeniyle 1993 yılında özür dilemiş, ancak bu özür meclisten onay alamamıştı.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, yaklaşık 1 hafta kadar önce, yeniden özür dilemeyeceklerini, ancak konunun araştırılacağını açıklamıştı.

17 yıl önce