|

Orfoz kurtarma operasyonu

Muğla'nın Ula İlçesi'ne bağlı Gökova Beldesi'nde hayalet ağ avcısı dalgıçlar, bu sefer hayalet ağa dolanarak ölmek üzere olan yaralı bir orfoz balığını kurtardı.

İha
00:00 - 16/09/2013 Pazartesi
Güncelleme: 23:04 - 16/09/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Orfoz kurtarma operasyonu
Orfoz kurtarma operasyonu

Gökova'da denizin 20 metre dibinde orfoz kurtarma operasyonu yaşandı.Dalgıçlar hayalet ağlara dolanarak mahsur kalmış yaralı bir orfoz balığını ölmek üzereyken son anda kurtardı.Kurtarma anları dalış ekibinin kameralarına yansıdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi çalışmaları Gökova Körfezi'nde devam ediyor. "Hayalet Ağ Avcıları Projesi" kapsamında devam eden çalışmalara Gökova Yelken Kulübü ve Akdeniz Derneği'nden dalgıçlar katılıyor. Ekip daha önce gerçekleştirilen saha çalışmalarında yerleri belirlenen hayalet ağları temizlemek için 20 metre derinliğe dalış yaptı. Dalgıçlar dalış sırasında hayalet ağlara dolanarak yaralı halde ölmek üzere olan bir orfoz balığı gördü. İki dalgıç hemen yaralı Orfoz'un dolandığı ağları bıçakla keserek balığı kurtardı. Ölmek üzereyken özgürlüğüne kavuşan Ege Denizi'nin lezzetli Orfoz balığı hayata tutunmanın sevinciyle kayalıklara doğru yüzerek gözden kayboldu.

Bilimsel çalışmalar, denize terk edilen av araçlarının çoğunun doğada çözünmediğini, pasif olarak avlanmaya devam ettiğini gösteriyor. Uzmanlar bu durumun, kullanılan av aracının malzemesi, bulunduğu derinlik, dip coğrafi yapı ve hidrodinamik etkenlere göre 2- 8 yıl boyunca devam ettiğine dikkat çekiyor.

11 yıl önce